Menopozun ilacı uyku, beslenme, egzersiz

Menopozun ilacı uyku, beslenme, egzersiz

Menopoz dönemine giren her kadın ilaç kullanmak zorunda değil, eskisi gibi uzun süreli hormon tedavisi de önerilmemekte.

Jinekolog Dr. Nagihan Saz, olağan bir süreç olmasına karşın çoğu kadının “yaşlanmanın” göstergesi kabul edip kara tasalara girdiği menopoz dönemini rahat atlatmanın reçetesini verdi. Bu dönemde her kadının ilaç kullanmasının gerekmediğini, uzun süreli hormon tedavilerinin de artık eskisi gibi önerilmediğini belirten Opr. Dr. Saz, “Menopozun da ilacı iyi uyku, iyi beslenme ve egzersiz” dedi. 

opr.-dr.-nagihan-saz.jpg

Kent Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Saz, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bu sürecin olumsuzluklarıyla baş etmeye çalışan kadınlara önerilerde bulundu.   Menopozun korkulacak bir dönem olmadığını belirten Opr. Dr. Saz, “Pek çok kadın menopoz eşittir yaşlılık diye bakıyor.  Oysa hormonların değişimin yaşandığı olağan bir süreç” diyerek, şunları söyledi:
 

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİ ŞART
 

“Bu hormonal değişiklikler yüzünden neredeyse tüm kadınların en büyük sıkıntısı sıcak ve ateş basması. Ama bu yüzden ilaç, hormon kullanmak zorunda olacağı yanlış inancı kaygılarını artırıyor. Sıcak ve ateş basması ilk yıllarda fazla olsa da giderek azalır. Öncelikle bilinmesi gereken menopoza giren her kadının ilaç kullanması gerekmiyor. İyi bir beslenme, uyku düzeni ve egzersiz yaşam kalitesinin düşmemesi için şart. Menopoz sonrası gelişebilecek kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları gibi durumları önlemek için de bu önerileri uygulamak önemli. Üstelik menopoz sonrası gelişebilecek bu hastalıklar için artık eskisi gibi uzun süreli hormon tedavileri artık önerilmiyor. Eğer mutlaka hormon tedavisi gerecekse daha çok kişiye ve durumuna özel kısa süreli tedaviler veriliyor.”

 


Öte yandan Opr. Nagihan Saz,  menopoz döneminde kadınların yaptırması gereken sağlık taramaları hakkında da bilgi verdi. Opr. Dr. Saz, “ Risk faktörü (aile öyküsü, kortikosteroid ve bazı medikal tedavi alanlar, daha önce kemik kırığı öyküsü) olmayanlarda 65 yaşından itibaren kemik dansite taraması yapılmalı. Kadınlar kendi kendilerine meme muayenelerini yapmalı,  bir farklılık gördüğünde mutlaka hekime başvurmalı. Mamografiye 40-44 yaş arasında başlanmalı, 45-55 yaş arası her yıl bir defa, 55 yaştan sonra 2 yılda bir mamografi tekrarlanmalı. Her yıl jinekolojik muayene ve smear testi (5 yılda bir hpv dna  testi de yapılabilir) yapılması da önerilerimiz arasında.” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.