Meslek Odalarından Kültürpark açıklaması: Kuruluş amacından uzaklaştı

Meslek Odalarından Kültürpark açıklaması: Kuruluş amacından uzaklaştı

İzmir, 92. İzmir Enternasyonal Fuarı yarın açılıyor. Açılış öncesi kentteki meslek odaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni Kültürpark'ı amacı dışında kullanmakla eleştirdi.

ASYA YAŞARİKİZ/ MEDYA EGE - 92. İzmir Enternasyonal Fuarı yarın 18.30'da Cumhuriyet Meydanında başlayacak kortejle açılıyor.

31-08-2023-b737c47e-929a-4351-b7a5-3a650279e847-1.jpg

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, konserler, tiyatrolar ve bienalle hazırladığı fuar programı Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Kültürpark Platformu, Ataorman Ve Kültürpark’ı Koruma Ve Yaşatma Derneği tarafından yapılan bir açıklama ile eleştirildi.

Açıklamada, büyük kitleli konserlerin Kültürpark'ın ekolojisinde tahribat yarattığına, 9 Eylül Kapısının yıkımının kültürel ve tarihi mirasa saygısızlık olduğuna ve Kültürpark'ın Halk Okulu Vizyonundan saptığına işaret edildi.

halikarnas-balikcisi-bustu-585x439.jpg

"1990’da sermaye örgütlerinin ortaklığında İZFAŞ’ın kurulması ve Kültürpark’ın yönetimini üstlenmesi park ile ilgili olumsuzlukların başlangıcı oldu. İZFAŞ ile birlikte Kültürpark bir kent müştereği, bir kamusal alan olmaktan çıkıp, “m2’si dolarla satılan gelir kapısına” dönüştü. Behçet Uz’un deyimi ile 'gösteriş alanı' oldu" ifadelerine yer verilen açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel sit alanına uygun, ekolojik değerleri önceleyen ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlamamakla eleştirilerek, Kültürpark'ın sermayeye açıldığının altı çizildi.

Açıklamada Kültürpark'ın ekolojisinin günden güne tahribata uğratıldığı şu sözlerle aktarıldı; "Belediye toplamda 17 bin m2 zeminli 2 bina yapımında ısrarcı oluyor. Göl ve Ada gazinoları gibi Kültürpark'ın simgeleri yıkılıyor. Restorasyonlar, rekonstrüksiyonlar hakkında kamuoyu ile hiçbir bilgi paylaşılmadan, tarihi ve mimari değeri olan 9 Eylül kapısı yıkılabiliyor. Kültürpark’ın simge yapılarından birisi olan Paraşüt Kulesi yıllardır kullanılmaz halde bekletiliyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Belediye, yıkıp yeşil alana katması gereken hangarlara ana binasını ve ek binalarını taşıyor. 3 yıldır işgal altında olan bu alanın boşaltılacağına dair de hiçbir hareketlilik göstermiyor. Belediye yönetimi Kültürpark’ın peyzajını, parkı paylaşan halkın yararlanacağı hizmetleri bekleterek Kültürpark’ı bakımsız bırakıyor."

kaskatli-havuz-585x439.jpg

Öte yandan Kültürpark'ın doğal ve tarihi değerleri barındıran bir alan olduğuna dikkat çekilerek "Kültürpark'ın yoğunlaştırılmış, kısıtlı zamanlarda gürültü ve kirlilik yaratacak şekilde parka kurulan stantlar, özensizce yapılan inşaatlar yoğun elektrik ve araç trafiğinin yarattığı kirlilik ve gürültü ile ekolojik dengesinin alt üst olması engellenmelidir. Kültürpark’ın kuruluş amacına uygun olarak “Kent Parkı” olmasını, Kültürü ve Park’ı bir araya getiren; sadece Eylül ayında değil, yıl boyunca özenle bakımın yapıldığı, yeni kullanım alanlarının oluşturulduğu, kullanım sürekliliğinin sağlandığı bir alan olmalıdır. Kurucu iradenin görüşü ve parkı kurma nedeni olan “Halk Okulu” için ne FUAR, ne İZFAŞ, ne yapılaşma, ne de uluslararası etkinliklerin zorunlu olmadığını, Kültürpark’ta adı ne olursa olsun ticari faaliyetlere yer olmadığını vurguluyor; İzmir’e ve ülkeye vasiyet edilen Kültürpark’a, kentimizin simgesine, anılarına, geleceğine sahip çıkılmasını istiyoruz" denildi.

gazeteciler-platformu-haber-gorselleri-1.png

Açıklamada son olarak "Kültürpark’ın fuar, panayır alanı ya da imar parseli olmadığı artık anlaşılmalıdır. Enternasyonal Fuar, İzmir’in gelenekleri içinde olan bir organizasyondur ama artık Kültürpark dışında bir alanda sermayeden yana değil halktan yana örgütlenmelidir. Bu Fuar kamusal alan yönetimi ve bünyesindeki birimler ve faaliyetlerle tüketimi değil üretimi destekleyen, geleneksel yapıya saygılı ve her kesimi içine alan bir yaklaşımla gerçekleştirilmelidir. Kültürpark’ın her amacın gerçekleştirileceği bir yer gibi kullanımından acilen vazgeçilmelidir. Kültürpark’ın ekolojik işlevi vardır. Bu anlaşılmalı ve yeni işlev arayışlarına son verilmelidir" cümleleri ile talepte bulunuldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum