Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMAYANLAR ÇALIŞAMAYACAK

Değerli Okurlarım ; 

Bu gün sizlere hem işverenleri hem de tüm çalışan işçileri yakından ilgilendiren’’ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bu kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır denilerek yasal süreler dolmuş artık idari para cezaları kesilmeye başlanmıştır. 01.Ocak 2017 tarih itibariyle İnşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi, betoncu ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran işyerlerinde işveren veya işveren vekiline kişi başına 500 lira idari para cezası verilecek.

İşçiler, mesleki yeterlilik eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş kuruluşlardan aldıkları eğitimin ardından sınava girerek, başarılı oldukları takdirde sertifika alıyorlar. Bir işçinin bu sertifikayı alması, mesleğini bildiği ve işini iş sağlığı ve güvenliği kurallarına göre yapabildiği anlamına geliyor.Bu sebeple bu belge çok önemli…

 

BELGE ŞARTI ARANAN MESLEKLER HANGİLERİ?

 

"Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçısı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3."

 

Öte yandan, 8 sektörde daha ; Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye 3 ve 4), Asansör Montajcısı (seviye 3 ve 4), CNC Programcısı (seviye 4 ve 5) ve Metal Sac İşlemeci (seviye 3 ve 4) meslekleri de 25 Mart 2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesiz yapılamayacak.

 

BELGE MASRAFI İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi için kişiler, teorik ve uygulama sınavı sonucunda ulusal meslek standardında belirtilen bilgi ve beceriye sahip olduklarını kanıtlamaları şartıyla belge alabiliyor.

Mevcut çalışanlar ile işsizlerin MYK'nın yetki verdiği kuruluşlarda girip başarılı oldukları sınava ilişkin ücret ile belge masrafı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bir kişi bu haktan bir meslekte ve yalnızca bir kez yararlanabiliyor.

Belge zorunluluğu kapsamında yer alan meslekleri icra eden kişilerin, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurması gerekiyor. Bu kuruluşlarca düzenlenen teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olan kişilere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor.

   Söz konusu mesleklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına ilişkin bilgilere MYK internet sitesinden ulaşılıyor. İnternet sitesinde her bir mesleğin karşısında ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının isimleri yer alıyor. (www.myk.gov.tr/belgezorunlulugu)

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI ARANMAYAN DURUMLAR

 

Mesleki eğitim Kanununa göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ile teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ile bölümlerinden mezun olup, diplomalarında ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlarda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor.

Bu sebeple gerek işverenlere gerekse de yukarıda zorunluluk getirilen meslek çalışanlarına büyük sorumluluk doğuyor.  Bu iş kollarında -istenmez ama- bir kaza olması ve belgesiz işçi çalıştırması olduğunun belirlenmesi durumunda, artan cezai sorumluluklar söz konusu olacak.Belgesiz çalışan yada sınavlarda başarılı olamayarak  belge alamayanlarda ne yazık ki işlerinden olacak…  

İşverenler, olası bir ölümlü iş kazasında hapis cezasıyla da karşı karşıya kalabilecek. Eğer kaza sonucu ölen işçinin sertifikasız olduğu tespit edilirse, işveren açısından, “dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmediği” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesinde düzenlenen “taksirle öldürme” cezası devreye girecek. Kanuna göre, taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Birden fazla insanın ölümü halinde ise bu kez 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası söz konusu olabilecek Değerli Okurlarım Unutmayalım ki ;Bugün uygulamaya geçilen iyi bir plan ,yarın uygulanacak mükemmel bir plandan iyidir…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.