METABOLİK SENDROM HASTASI MISINIZ?

Metabolik sendrom nedir?

Metabolik sendrom insülin direnci ile başlayan bel bölgesi yağlanması ( abdominal obezite), diyabet,  hipertansiyon ve kalp damar hastalığı gibi farklı klinik hastalıklar şelinde karşımıza çıkan, geniş hastalıklar kompleksidir.

Metabolik sendrom aslında modern yaşam hastalığıdır. Genellikle hareketsiz ortamlarda çalışan bireyleri tehdit eder. Tüm dünya da olduğu gibi ülkemiz de de her geçen gün artış göstermektedir. Bu sendromdan en çok etkilenen kişiler , masa başında oturan , beslenmesi düzensiz ve dengesiz , yoğun stres altında çalışan kişilerdir.

Bu sendrom insanın yaş ilerledikçe kalp hastası veya şeker hastalığı yakalanma olasılığını arttıran bir durumdur. Hastalık ortaya çıkmadan, hastalığı ortaya çıkaran risk faktörlerini yok etmek gerekir.

Metabolik sendrom habercisi risk faktörleri ve düzeyleri aşağıda sıralanmıştır.  Aşağıdaki parametrelerden bel çevresi koşuluna ek olarak en az ikisinin de bulunması, metabolik sendrom tanısını desteklemektedir.

Hastalığın 5  belirtisine dikkat etmek gerekir;

. Bel çevresinde genişleme ( erkek >94 cm, kadın >80 cm)

. Tansiyon yüksekliği ( ≥130 /≥ 85 mmHg)

. Trigliserit yüksekliği (≥150 mg/dl)

. Kan şekerinde sınırda yükseklik. (≥100 mg/dl)

.HDL (iyi kolesterol ) ( erkek <40 mg/dl , kadın <50 mg/dl)

Metabolik Sendromun yol açtığı hastalıklar;

. Kalp krizi

. Diyabet

. Obezite

. İnmeler (Felç)

Bu sendromdan kurtulmak için, vücut metabolizmanıza, yaşınıza, cinsiyetinize ve sosyal aktivitelerinizin durumuna göre bir beslenme programına dahil olmanız gerekir.

Kısaca bu hastalıkların oluşumunu engelleyecek, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir.  Böylece bu hastalıklardan korunmuş olacaksınız.

Her şeyin başı SAĞLIK, sağlıklı olmak için; ADIM ATMA SIRASI sizde…

ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ // 0232 290 0 298

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.