MHP'li 'Hayır'cılar AK Partililere Gidecek

MHP'li 'Hayır'cılar AK Partililere Gidecek

MHP'nin 'hayır'cı milletvekillerinden Atilla Kaya yürüttükleri kampanyayı anlattı.

MHP Genel Başkan Yardımcılığı'ndan istifası sonrası medyada ilk kez Gazeteduvar'dan Nergis Demirkaya'ya konuşan Kaya, tabanda AK Partililerle de bir araya geldiklerini söyledi ve ekledi: “Vatandaş sistem değişikliğinin gerekliliği konusunda gerekçeleri inandırıcı bulmuyor."
MHP’de “Hayır” diyen muhaliflerin çalışması iki koldan başladı. Bir tarafta 4 genel başkan adayının kurduğu “Türk Milliyetçileri Hayır Diyor Platformu”, diğer tarafta 10 eski Ülkü Ocakları eski Genel Başkanını bir araya getiren “Ülkücü Tavır Hayır” Grubu var.

“Ülkücü Tavır Hayır” grubunun sözcülüğünü yapan MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “evet” diyeceğini açıklamasının ardından partideki görevinden istifa eden bir siyasetçi. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı olan Kaya, diğer gruptan ayrı hareket etmelerinin nedenini, “Referandum partiler üstü bir mesele. Biz de hareketimizi parti içindeki yarışın tarafı gibi göstermemek için ayrı bir çalışma yapıyoruz. Taraf olmamaya özen gösteriyoruz ama diğer arkadaşlarla da görüşüyoruz” sözleriyle açıkladı.

‘REDDEDENLER SANDIK KURSUN’
MHP İstanbul Milletvekili Kaya, “Şimdi ‘hayır’ demezsek, bir daha hiç diyemeyebiliriz” açıklaması yaptıkları toplantının ardından Gazete Duvar’ın sorularını yanıtladı. Ülkücü tabanın eğiliminin büyük oranda “hayır” olduğunu söyleyen Kaya, bunu reddedenleri il ve ilçe teşkilatlarına sandık kurmaya davet etti.
Kaya’nın en büyük itirazlarından biri, MHP yönetiminin anayasa değişikliğini “Türkiye’nin bekası” diyerek desteklemesine yönelik. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, “Sayın Bahçeli beni telefonla aradı ve ‘Hani siz bir başkanlık sistemi istiyordunuz ya onu getirin de çıkartıverelim’ dedi. Biz de getirdik” şeklindeki sözlerini hatırlatan Kaya, “İktidarın bakanı ‘bekaya dönük bir tehdit var da biz getiriyoruz’ demiyor. Değişiklik teklifi onlardan gelmiyor. Muhalefet partisinden geliyor bu teklif. Peki bu muhalefet partisi hangi olanaklarla, nasıl tespit etmiş bu beka tehlikesini” diye soruyor.

‘TÜRKİYE’Yİ BU NOKTAYA GETİRENLER Mİ KURTARACAK?’
Kaya’nın soruları bunlarla sınırlı değil: “Türkiye’nin bir beka sorunu varsa, 15 yıldır aynı iktidar tarafından yönetilen ülkeyi bu noktaya kim getirdi? Peki Türkiye’yi bu noktaya getirenler mi bizi kurtaracak, ülkeyi düzlüğe çıkaracak? Arzu edilen sistem değişikliği bu sorunları nasıl bertaraf edecek? Devletin bekası deniyor ama sistemin temel hususları neden 2019’da yürürlüğe giriyor?”


Parlamenter sistemin iyileştirilerek devamından yana olan MHP’li muhalifler arasında “anayasa değişikliği sonrası MHP de biter” yönünde açıklamalar geldi. Kaya bu görüşe katılmadığını söyledi. MHP’nin konjonktürel bir parti olmadığını, derin kökleri bulunduğunu söyleyen Kaya, “Elbette bu süreçten etkilenir. Bu durumun siyasi sonuçları olur ama MHP asla bitmez” dedi.

SİNAN OĞAN YORUMU
Kaya’ya “Hayır” çağrısı yapan MHP’lilere dönük engellemeleri, Sinan Oğan’ın uğradığı saldırıyı da sorduk. Bu tür olayları köpürtmenin doğru olmadığını söyleyen Kaya, “Şiddet kimden gelirse gelsin kabul edilemez” dedi. Kaya, engelleme girişimleri için, “Evet diyenler tezlerine inansa bunları yapmaz. Arzu ettikleri sisteme inançsızlıklarını korkutma, sindirme yoluyla aşmaya çalışıyorlar” yorumu yaptı.
Tehdit ve şantajla “hayır”ın sesinin kısılamayacağını söyleyen Kaya, demokrasi ve tehdidin yan yana konulamayacağını söyledi.

‘ASIL EVET ÇIKARSA NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL’
Referandum sürecinde evet ve hayır sonuçlarına dönük birbirinden farklı senaryolar konuşuluyor. “Hayır” için sunulan korku tablolarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Kaya, “Asıl evet çıkarsa ne olacağı belli değil” diyor:
“Hayır çıkarsa sistem belli. Cumhurbaşkanı, Başbakan görevine devam edecek. Meclis görevinin başında. Ama evet çıkarsa ne olacağı belli değil. Bir yandan dünyada bir örneği olmayan bir sistem. Diğer taraftan AKP’nin mevcut uygulamalarına bakılınca yarın evet çıkarsa bizi ne bekliyor bilmiyoruz.”
Tehdit ve şantajla “hayır”ın sesinin kısılamayacağını söyleyen Kaya, demokrasi ve tehdidin yan yana konulamayacağını söylüyor.

AK PARTİ SEÇMENİ DE İKNA DEĞİL
Kaya ve arkadaşları referandum sürecinde il il dolaşıp vatandaşı “Hayır”a davet edecek. MHP seçmeninin büyük oranda “Hayır” dediğini söyleyen Kaya, tabanda AK Partililerle de bir araya geldiklerini belirterek, “Vatandaş sistem değişikliğinin gerekliliği konusunda gerekçeleri inandırıcı bulmuyor. Kimseyi tatmin etmiyor. Hayır çıkacağına inanıyorum” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.