Milletvekili Yücel: Hukuk sistemi can çekişmektedir

Milletvekili Yücel: Hukuk sistemi can çekişmektedir

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Avukat Deniz Yücel, 2023-2024 Adli Yıl açılışı dolayısıyla yayınladığı mesajda, "21 yıllık iktidarda en keskin ve en yıkıcı müdahalelerin olduğu hukuk sistemi, bugün can çekişmektedir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Avukat Deniz Yücel, 2023-2024 Adli Yıl açılışı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında Türkiye'de hukuk sisteminin temel esaslarının ciddi şekilde zedelendiğine dikkat çeken Yücel; "Anayasa ve yasaların yok sayıldığı, hukuka güvenin günden güne daha da azaldığı bir ortamda adaletten bahsedilemez. Bütün mücadelemiz siyasetin gölgesinde kalan hukuk sistemimizin yeniden adaleti tesis eder hale getirilmesi içindir" dedi.

Güçler ayrılığı ilkesine de vurgu yapan Yücel, "2018 yılında yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen ucube sistem ile güçler ayrılığı ilkesi tamamen ortadan kalkmıştır. Türk hukuk sisteminde şimdiye kadar görülmemiş şekilde bir baskı, sindirme ve yıldırma politikası uygulanmaktadır. Tüm bunlara direnen, mesleğini hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde, onuru ile yapmak için çabalayan yargı mensupları tayin ve görev değişiklikleri ile sindirilmek istenmektedir. Yapılması gereken, hukukun üstünlüğü için verilen mücadelede bir adım bile geri adım atmamaktır" ifadelerine yer verdi.

Yücel mesajında şunları ifade etti;

"ADALET TOPLUMUN NEFESİDİR"

"Bir ülkede Anayasa ile güvence altına alınmış 'hukuk devleti' ilkesinin yok sayılması toplumu nefessiz bırakır. Çünkü adalet olmayan bir ülkede güven veren bir ekonomiden, eşitlikten, özgürlükten, laik bir eğitim sisteminden ve sosyal adaletten bahsedilemez. Bu nedenle adalet, eşitliğin ve özgürlüğün teminatı, yani toplumların nefesidir. Adalete yapılan her müdahale toplumun her alanında yaşanan gerilemenin göstergesidir.

AKP'nin 21 yıllık iktidarlarında en keskin ve en yıkıcı müdahalelerin olduğu hukuk sistemi bugün can çekişmektedir. Bağımsızlığını yitiren yargının, tarafsız olması mümkün değildir. Bütün mücadelemiz yargıya yapılan müdahalelerin engellenmesi ve toplumun rahat bir nefes alabilmesi içindir.

Halkın iradesi yok sayılarak milletvekillerinin hapishanede olduğu, muhalif her sesi susturmak, bastırmak için hukukun bir araç haline getirildiği bu sistemde, hukukun üstünlüğünden ve hukuk devleti ilkesinden bahsetmek mümkün değildir. Tüm bu olumsuzluklar içinde hukukun üstünlüğüne inanan onurlu hukukçuların adalet için verdikleri mücadele elbette çok kıymetli ve anlamlıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle 2023-2024 Adli Yılının, hukukun üstün olduğu, toplumda adalete olan güvenin arttığı bir yıl olmasını dilerim."

chp-yucel.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.