Mimarların Desteğine İhtiyaç Var

Mimarların Desteğine İhtiyaç Var

IV. Uluslararası Taş Kongresi’nde sektörün sorunları ve çıkış yolları tartışıldı

23. MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı (22-25 Mart 2017) ile eş zamanlı olarak düzenlenen IV. Uluslararası Taş Kongresi’nde doğaltaşın tasarımda kullanılması ve mimaride etkin bir rol oynaması için çaba gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

İZFAŞ, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından 20-25 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenen kongrenin ilk gününde konuşmacılar doğaltaşın önemini vurgulayarak, daha etkin kullanılabilmesi için önerilerde bulundular.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde yapılan açılışta konuşan Kongre Eş Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Ali Bahadır Yavuz, Türk mermerinin hakettiği değeri göremediğini belirterek şunları söyledi:
“Yapılması gereken şey çok değerli bir madene sahip olduğumuzu bilmek, kamuoyuna mermerlerimizin eşsiz güzelliğini sunmak ve tanıtmaktır. Öncelikle bizler ülke mermerini tanır, benimsersek ve mimari projelerimizde kullanırsak sektörün önünü tıkayan birçok sorun ortadan kalkacaktır.”

“TASARLANMIŞ ÜRÜN OLARAK SUNULMALI”
İZFAŞ Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi, Mimar Gül Şener ise ülkemizin dünya doğaltaş rezervlerinin neredeyse yüzde kırkına sahip olduğunu, İzmir Limanı’nın en büyük ihracat limanlarından biri ve doğaltaşın en fazla çıkış yaptığı liman olduğunu vurguladı.

Şener, Ege Bölgesi’nin en büyük doğaltaş rezervlerine sahip olduğunu hatırlatarak, bu koşulların bir fuar oluşturduğunu söyledi.
Büyük rezerve sahip olduğumuz halde ihracatımızın büyük bir kısmının blok olarak yapıldığına dikkat çeken Şener, bunun katma değeri yüksek bir ihracata döndürülmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Çok değerli taşımızı kendimiz işlemiyoruz. Bu yüzden doğaltaş sektörünün biz mimarların da desteği ile tasarıma yönlendirilmesi gerekiyor. Bu noktada bize düşen görev, Türk doğaltaşının dünyaya tasarlanmış bir Türk ürünü olarak sunulmasını sağlamaktır.”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “En büyük zenginliğimiz, her türlü, her renkten mermer talebini karşılayabiliyor olmamız. Fakat bu zenginliği ülkemiz içindeki projelerde de kullanmalıyız. Üniversitelerimizin mimarlık bölümlerinde  doğaltaş ile ilgili, zorunlu  bir ders okutulmalı” dedi.

Kongre, 20-21 Mart 2017 tarihlerinde Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde, 22-23-24-25 Mart 2017 tarihlerinde fuarizmir’de devam edecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.