Mükemmel insan nasıl olmalı? İşte yanıtı...

Mükemmel insan nasıl olmalı? İşte yanıtı...

Televizyon programcısı ve bilim insanı Alice Roberts, hayvan bilimlerindeki mevcut anatomiden esinlenerek, "Mükemmel insan vücudu nasıl olmalıdır?” sorusunun cevabını aradı ve ortaya örnek bir insan koydu.

Roberts, mükemmel insanı tasarlarken balık, köpek, kafadan bacaklı türler, kuğu, kanguru ve şempanzelerden ilham aldı.

İnsan vücudu korkunç bir travmaya karşı koyabilirken, yanılmaz bir şey deği. Mükemmel insanı tasarlayan bir anatomiste göre, yarasa kulaklar, pençe ayaklar ve bir bebeği taşımak için keseyle olsa daha iyi olabiliriz.

Bir bilim insanı ve TV sunucusu olan Alice Roberts, hayvan bilimlerindeki mevcut anatomiyi, Can Science Make Me Perfect adlı BBC belgeseli için mükemmel insanı tasarlamak adına kullandı. Roberts, mükemmel insanı tasarlarken balık, köpek, kafadan bacaklı türler, kuğu, kanguru ve şempanzelerden ilham aldı. 

Yarasa gibi kulakları sayesinde, ortaya çıkan model asla sağır kalmazdı. Roberts, ekstra damarlarının kalp krizi geçirme olasılığını azaltacağını söyledi. 

Akciğerler bir kuşunkiyle daha çok benzerlik gösterirken, oksijeni daha kolay emerek kanla daha hızlı buluşturabiliyor. Sürüngen cildi ise onu ultraviyole ışınlarından koruyor. Tırnakları dağlara tırmanma yeteneğinden onu yoksun bıraksa da daha hızlı hareket edebilmesini sağlıyor. Vücudun en çok dikkat çeken özelliği bebeğin ekstra desteğe ihtiyaç duymadan taşınmasını sağlayan kanguru benzeri kese.

Roberts, çevremizi korumak için daha donanımlı olmak için evrimleşmiş olsaydık, insan vücudunun nasıl görüneceğini merak eden ilk bilim insanından çok uzak. İnsanların evrimleşmeyi bıraktığına inanılsa da, genomik devrimin teknolojik ilerlemeleri, sadece binlerce ya da milyonlarca yıl değil, yüzyıllar ve hatta onlarca yıl içinde hala değişmekte olduğumuzu göstermektedir.

Ancak, Roberts'ın tasvir ettiği aşırı değişiklikler yakın gelecekte kitaplarda yer almıyor. Avustralya'daki devlet kurumları tarafından 2016 yılında hayal kırıklığına uğrayabilecek bir insanı tasarlamaya çalışanlar da hayallerini kurmadı.

Graham isimli model, beyni korumak için daha fazla akışkan ve bağlarla kaplı genişletilmiş bir kafatasına sahipti. Kafatası, yağın içine yerleştirilmiş ve yüz özellikleri değişik. Boyun araba çarpışmalarında hasara karşı hassas olduğundan, boyun çıkarılmıştı. Hava yastığı benzeri torbalar kaburgaları kaplıyor. Bunun yanında cildi kalın ve sert.

Bir arabanın içindeki darbeden korunmasının yanı sıra, bir yaya olarak trafik kazası geçirmesine karşı da dayanıklı.

Roberts'ın mükemmel insan bedeni çalışması BBC4'te 'Can Science Make Me Perfect?' belgeselinde gösterildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.