NASA'nın milyon dolarlık uzay aracından aylardır haber alamıyor

NASA'nın milyon dolarlık uzay aracından aylardır haber alamıyor

NASA'nın 2003'te Mars'a gönderdiği gözlem aracı Opportunity ile yaklaşık iki aydır iletişim kurulamıyor. 400 milyon dolara mal olan Opportunity'nin Mars'taki dev fırtına etkinlendiği söyleniyor.

NASA'nın mühendisleri, 10 Haziran'dan bu yana Mars'a gönderdiği gözlem aracı Opportunity'den haber alamıyor. Opportunity, güneş pillerini haftalar ya da aylardır şarj etmemiş olabilir. Opportunity, Dünya'ya en son 10 Haziran'da fotoğraf gönderdi. NASA, toz fırtınasının dinmesinin ardından Opportunity ile iletişimin sağlanabileceğini düşünüyor.

Uzay aracı, kış uykusu (hibernation) ismi verilen bu moddayken gününü çoğunlukla uykuda geçiriyor. Sonrasında ise zaman zaman uykusundan uyanıp güç durumunu kontrol ediyor ve bataryaları hala sarj olmamışsa tekrar uyku moduna geri dönüyor.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuarı'nda çalışan mühendis Michael Staab, "Bizimle konuşana kadar onu aramaya devam edeceğiz." dedi.

NASA yetkilisi Andrew Good ise, "Opportunity konusunda şu an için herhangi yeni bir bilgi yok. Bilim insanlarımız Eylül ayının ortalarına doğru gökyüzünün tekrar aydınlanacağını düşünüyor. Sonrasında Opportunity'nin de bataryalarını sarj etmesini ve Dünya'yla iletişime geçmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.