Olay Yeri İnceleme Kursları, İzmir'de başladı!

Olay Yeri İnceleme Kursları, İzmir'de başladı!

İzmir Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nde Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Branş Eğitim Kursu ile Afet Kriminal İnceleme Temel Eğitim kursları başladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, bünyesinde nitelikli Olay Yeri İnceleme Uzmanı personel sayısını artırmak amacıyla geçen yıl Türkiye genelinde sınav düzenledi. Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Branşı Sınavı'nı kazananlara eğitim kursları verilmeye başlandı. Kriminal Daire Başkanlığı bünyesindeki İzmir Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünde devam eden eğitim İzmir ve çevre illeri de kapsamakta. Eğitimle birlikte sahada görev alan personellerin daha bilinçli ve aktif görev yapılmasını amaçlanmaktadır.

OLAYI YERİNDE ÇÖZEN ARAÇ KIRAÇ

Kriminal Daire Başkanlığı başlatılan kurslarla birlikte İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne Kriminal İnceleme Aracı teslim etti. Kısa adı KIRAÇ olan bu araç, yerli ve milli imkanlarla oluşturulmuş bir mobil laboratuvar ve olay yeri inceleme şube aslında. Olay yerine götürülen Kriminal İnceleme Aracında birçok bulgu, kimyasal ve fiziki incelemeden dakikalar içinde geçirilebiliyor ve failin kimliği olay yerinde tespit edilebiliyor. Öyle ki olay yerinde tespit edilen parmak izinin, araçtaki son teknoloji cihazlarda hızlıca geliştirilip sistemde taranarak sahibiyle eşleşmesi dakikalar içinde sağlanıyor. Böylelikle Olay Yeri İnceleme ekipleri daha suç mahallinden ayrılmadan ilgili birimlere suçluyla ilgili somut bilgiler sunuyor.

dca77f0e-6ac0-44e2-9b33-54e007287b14.jpg

BULGUDAN SUÇLUYA ULAŞMA SANATKARLARI

Daire başkanlığının başlattığı iki kurstan ilki Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Branş Eğitimi. Kursta suçun aydınlatılmasında ve suçlunun yakalanmasında hayati öneme sahip eğitimler yer alıyor. Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespiti birimi suçluların yakalanması ve adalete teslim edilmesi açısından emniyet teşkilatının en kritik alanlarından biri. Çünkü olay yeri incelemesindeki küçük bir hatanın dahi geri dönüşü mümkün olmuyor. Bu nedenle kursiyer polisler uzman eğitmenlerden olay yerinin bilimsel yöntemlerle incelenmesi, bulguların tespiti, toplanması ve dokümantasyonu ile suç-fail-mekân arasındaki dinamik bağın kurulmasına kadar pek çok önemli ders alacak.

KURSİYERLERİN İLK DERSİ CİNAYET

İlk günde uzmanlar teslim edilen Kriminal İnceleme Aracını kullanarak bir cinayet senaryosunu kursiyerlerin önünde canlandırdı. Kursiyerler işlenen suçtan geriye kalan ipuçlarının toplanışını meraklı gözlerle izledi. Uzmanlar kursiyerlere olay yeri şeritinin nasıl çekileceğinden delillerin nasıl numaralandırılacağına kadar pek çok bilgiyi göstererek anlattı. En sonunda Kriminal İnceleme Aracı içerisinde bulunan DRONE vasıtasıyla elde edilen bulgudan alınan parmak izin KIRAÇ'ta işleme tabii tutuldu. Geliştirilen parmak izi veri sistemindeki kayıtlarla eşleştirildi. Katil zanlısının kimliği ortaya çıkarıldı.

AFETLERE KRİMİNAL MERCEK

Başlatılan bir diğer kurs ise Afet Kriminal İnceleme alanıyla ilgili. İnterpol'e üye ülkelerde ismi Disaster Victim Identification (DVI) olan Afet Kriminal İnceleme, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun öngörüsü ile Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde yeni kurulan bir birim.

Afet Kriminal İnceleme uzmanları ilk olarak Elazığ depreminde itibaren sahaya çıkmıştı. Birim kısa sürede Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikası patlamasında, İzmir'deki depremde, Suriye'nin Afrin kentindeki toplu mezarların incelenmesinde, Akdeniz ve Ege'de geçen yaz çıkan yangınlar ile son olarak Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki sel felaketindeki kriminal incelemelerde önemli rol oynamıştı.

159d0390-e1c8-48ef-ad99-9fcf5965dfa7.jpg

Kurs verilecek birimin ilgi alanı özetle deprem, sel, çığ ve heyelan gibi doğal afetlerle beraber uçak, tren, metro, maden kazaları, yangın ve patlama gibi felaketlerin yaşandığı olay mahalleri. Kursiyerler bu alanın uzmanlarından afet bölgelerinde hayatını kaybetmiş ancak kimliği tespit edilememiş kişilerin kim olduklarını tespit etmenin püf noktalarını öğrenecek. Aynı zamanda felaketlerdeki sebep sonuç ilişkisi üzerine de eğitim alacaklar. Bu eğitim felaketlerin arkasındaki olası suçluları da tespit etmelerini sağlayacak.

İLÇELERE DİZAYNLI OLAY YERİ İNCELEME ARAÇLARI

Kriminal Daire Başkanlığı KIRAÇ'ın yanı sıra İzmir Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünün kullanması amacıyla Bergama, Çeşme, Kemalpaşa ve Menderes İlçe Grup Amirliklerine Dizaynlı Olay Yeri İnceleme araçları da teslim etti. Bu araçlar da il genelinde yaşanabilecek afetler ya da suç mahallerinde bulgu ve kimlik tespiti çalışmalarının hızlanmasında büyük rol oynayacak.

0a87ce8a-bd9d-41aa-9807-427a09d19b60.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.