Öldüğünüzde sosyal medya hesaplarınıza ne olacak?

Öldüğünüzde sosyal medya hesaplarınıza ne olacak?

Facebook, Apple, Gmail, Instagram hesaplarınız var. Peki sizden sonra bu hesaplara ne olacak? İşte herkesin mutlaka bilmesi gereken internetin ölüm sonrası kuralları...

Almanya'da 15 yaşındaki bir kızın trenin altında kalarak yaşamını yitirmesi şüphesiz çok üzücü bir olaydı. Kızın ailesi, olup bitenleri yakından incelemek için kızlarının çevrimiçi hesaplarını incelemek istediler.

Ancak aile, kızlarının sosyal ağlarına hala ulaşabilmiş değil. Veriler, parolalar hala ölen kıza ait; ailesine değil.

Alman kız verileri hakkında hiçbir şey söylememiş olmasa da Facebook, özel verilerini ailesine açmanın kızın arkadaşlarının gizliliğini ihlal edeceğini ileri sürüyor. Bu duruşu sergileyen tek teknoloji firması Facebook değil. Benzer bir durumda Apple da ölen kişinin verilerini gizli tutmayı tercih etmişti.

Elbette teknoloji firmaları boş boş durmuyorlar ve bu konudaki soruları nasıl cevaplayacaklarını düşünmekle meşguller. İşte önde gelen web hizmetlerinin ölümle ilgili veri ilkeleri...

Bahsettiğimiz gibi Facebook bu konuda oldukça katı. Ölen kişinin hesabı kapatılıyor veya bir anı hesabına dönüştürülüyor.

Bu sadece geçerli bir ölüm belgesi ile yapılabiliyor ve belge, Facebook tarafından denetleniyor. Tüm bunların yapılabilmesi için ölenin yetkilendirilmiş bir yakınının bulunması gerekiyor.

Facebook gibi Twitter da hesabı kalıcı olarak silmeye izin veriyor. Ancak Twitter, bunu sadece hesap sahibinin yapabileceğini, kullanım koşullarında açıkça belirtiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.