Onat Akbaş, Atlas Pavyonu'nda!

Onat Akbaş, Atlas Pavyonu'nda!

Onay Akbaş, ­"Çizgi - Bir Uçtan Öbür Uca - Eskizler 1984 - 2023" başlıklı sergi Fuar Atlas Pavyonu'nda, İzmirlilerle buluşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yaşamını ve sanatsal çalışmalarını Paris’te sürdüren Ressam Onay Akbaş’ın, kişisel arkaik izlerini sürdüğü oldukça kapsamlı retrospektif bir sergide dönemlerinden desen ve boyalarını bir araya getiriyor.

Sanatçı bu sergisinde 1984 - 2022 yılları arasında ürettiği eserlerinin, özenle saklanmış eskizlerini ve desenlerini bir araya getirirken “düşten tasarıya, tasarıdan desene, desenden boyaya” ulaşan yaratım sürecindeki serüveninin kapılarını aralayarak sanatseverleri eserlerinin “mutfağı”na, yani mahremine davet ediyor.

Sergi, bir sanatçının bütün üretim aşamalarının üzerindeki perdeyi aralamaya davetkâr bir teklif sunarken, izleyiciyi sanatçının atölyesinde kıvrandığı üretim sancılarına da ortak ediyor.

ressamin-mutfagi-1003344-5.jpg

Günümüzde, bir kısmı çeşitli koleksiyonlarda yer alan bu eserlerinin bir araya getirilmiş eskizleri sayesinde sanatseverlerin ve koleksiyonerlerin de sanatçının, eserlerinin tamamıyla ilgili bütünleyici bir fikir sahibi olmaları açısından bir şans sunuyor.
Onay Akbaş, “fikir ve yaratıcılığın, bir tür paralel gerçeklik yaratma iddiası taşıyan ‘sanat’ta, ‘çizgi’nin form yaratma eylemindeki mutlak gerekliliğinin bilinciyle, başlangıçtaki “Fikir-Duyum” halinden -“Dönüşüm-Öneri” haline geçişlerinde, eskizlerinin, eserlerinin “pusulaları” olmalarına izin verir” diyor. Var olan, geçişken olsalar bile her türlü ‘form’un, varsayımsal, sezgisel, çoğunlukla da çizgisel sınırları (konturları) olduğunu savlayan sanatçıya göre; çizgisel dış sınırlar (konturlar) aracılığıyla nesneler, düşünceler, ‘içeriği’de sarmalayarak, özgün oluşumlara, biçimlere, karakterlere dönüşürken kendi kimliklerini de oluşturup inşa ederler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Erkan Doğanay küratörlüğünde ve Baran Arslan Curoğlu koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek sergi sanatçının ironik kompozisyonlarında yarısı sahne ışıkları altındayken yarı alanı gölgemsi bir gizemle örtülen figürler izleyiciye sundukları bu yarı saydamlıkta doğu ile batı arasında bir nefes aralığını işaret ediyorlar.

Sergi, 23 Mayıs - 30 Temmuz 2023 tarihleri arasında Fuar Atlas Pavyonu'nda, İzmirlilerle buluşacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.