Önce çelenk, sonra göbek

Önce çelenk, sonra göbek

Konaklı Romanlar 8 Mart Dünya Romanlar Günü’nde önce Atatürk Anıtı’na çelenk koydu, ardından müzik eşliğinde göbek attı. Özgürce dans eden Romanlara Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da eşlik etti. 

İzmir’in kalbi Konak’ta yaşayan Romanlar 8 Mart Dünya Romanlar Günü’nü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutladı. Törene Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ve Konak’ın çeşitli mahallerinden gelen Romanlar katıldı. Törende Konak’taki Roman Dernekleri adına Ege Roman Dernekleri Federasyonu üyeleri Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşmalara geçildi. 
BAŞKAN PEKDAŞ’A TEŞEKKÜR 
Törende ilk sözü Roman Dernekleri adına Ege Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Yangır aldı. Yangır, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde bir araya gelerek hem Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarını sunduklarını hem de Roman haklarının yaşadığı acıları andıklarını söyledi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a teşekkür eden Yangır, “Bugüne kadar gördüğüm tüm belediye başkanları arasında Sema Pekdaş’ın yeri bizler için çok ayrı. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İNSANLARI KUCAKLAMALIYIZ 
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise yüzyıllar boyu ötekileştirilen ve hor görülen Romanların hak ettikleri yere gelmesi için birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren ilk Roman olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun bir ilki başardığına dikkat çeken Pekdaş, “Cumhuriyet Halk Partisi 2015 seçimlerinde ilk kez bir Roman vekili aday gösterdi ve İzmir’den ilk kez bir Roman milletvekili seçildi. Şuanda Mecliste bir Roman vekilimiz var. Bugüne kadar Romanlardan kaymakam, valinin çıkmaması bir eksiklik. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul’da vekilimiz Özcan Purçu’nun organize ettiği kurultaya katıldı. Bu toplantıda bu büyük ayıpla yüzleşmemiz gerektiğini söyledi. Eğitim, istihdam ve yaşamlarının gelişmesi için yapılması gerekenleri sıraladı. Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak bu sözün arkasındayız. Sizlere yapılan ayrımcılıkların son bulması ve sizin eşit yurttaşlar olarak yaşamanızı sürdürmeniz için her türlü mücadeleyi sizlerle birlikte vermeye hazırız. Çünkü Roman demek ‘insan demek’… İnsan kucaklanmadan mutlu, özgür bir dünya mümkün değil. Romanları kucaklayarak, insanı kucaklayarak bu kentin, bu ülkenin mutluluğunu huzurunu hep birlikte yükselteceğiz.  Gününüz kutlu olsun acılarınız son bulsun. Hepinizi kucaklıyorum” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Pekdaş ve beraberindekiler öldürülen veya katledilen Romanlar için denize karanfil bıraktı. Tören sonunda Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran Romanlar müzik eşliğinde bol bol göbek attı. Başkan Pekdaş da dans ederek Romanlara eşlik etti. 

img_7264.jpgimg_7198-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.