ORGANİK TARIMIN MERKEZİ İZMİR

ORGANİK TARIMIN MERKEZİ İZMİR

8. Ekoloji İzmir Organik Ürünler Fuarı kapsamında, Textile Exchange (TE) ve İZFAŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, pamuğun ve organik tekstilin önemi vurgulanarak; GDO’lu pamuk ithalatına karşı önlem alınması istendi.

Kurulu Murahhas Üyesi Gül Şener, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’de yerel kalkınma için ürettiği projelere değinerek, “Türkiye’de uzun yıllar görmezden gelinen tarım sektörüne yaptığımız “Pozitif Ayrımcılık” nedeniyle 2000 - 2014 yılları arasında Türkiye tarımı reel olarak yüzde 2 büyürken, İzmir tarımı yüzde 5,5 büyüdü” dedi.Son on yılda Türkiye’de süt üretimi yüzde 168 artarken, İzmir’de yüzde 240, Tire ilçesi ve çevresinde ise yüzde 440 arttığını kaydeden Şener şöyle devam etti:“Bizim desteklediğimiz süt üreticileri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından “Dünyanın En İyi Kırsal Kalkınma Modeli Ödülü” ne layık görüldü. Yine fidan alımı yaptığımız, Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Orta Asya ülkelerine ihracata başladığı gibi Kazakistan’da fidan üretimine başladı. Onlar da FAO’dan “En İyi Tarım Kooperatifi Ödülü”nü aldı.

Bugün Türkiye’de kooperatifleşme oranı yüzde 13 iken, İzmir’de bu oran yüzde 28”e yükseldi.”

Bu arada organik tarımın merkezinin İzmir olduğunu belirten Şener, şöyle devam etti:“Gelecekte, Kırgızistan ve Tacikistan örneğinde olduğu gibi Türkiye güçlü tekstil sektörü nedeniyle bölgede üretilen pamuğun işlenerek dünyaya sunulmasında önemli bir rol oynayacaktır.”

“Amaç: Sürdürebilirlik”

Textile Exchange - Avrupa ve Çiftlik Yönetim Müdürü Liesl Truscott ise, en büyük amaçlarının tekstil sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu belirtterek, “Bu organizasyonun burada yapılması büyük bir görünürlük sağlayacak. Böylelikle Türkiye’de organik tekstile ivme kazandıracağız” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimize giden yolda üç adımı başarıyla atlatmalıyız. Birinci adım; sürdürülebilirliği işletmenin ayrılmaz bir parçası haline getirmek. İkinci adım; bunu herkes için daha kolay uygulanabilir hale getirmek. Üçüncü adım ise tüm bu kolektif çabalarımızın anlamlı ve gerçek değişimler sağlaması. Burada olmamızın diğer bir nedeni de İZFAŞ’la birlikte vizyonumuzu yeni insanlara aktarmak.“

“Eğitime Önem verilmeli”

Çalıştaya Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına katılan ziraat yüksek mühendisi Ülfet Erdal, organik tarım konusunda bilinç oluşturmanın çok önemli olduğuna değinerek eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

“GDO’lu Pamuk İthalatına Karşı Önlem Alınmalı”

Control Union’da tekstil mühendisi ve kontrolör olarak çalışan, İsa Cem Topbaş ise Türkiye’ye GDO’lu mısır ve soyanın girmesinin serbest olduğunu kaydederek,  GDO’lu pamuk ithal etmek istiyorsa bu serbest bırakılmamalı” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.