OSTEOPOROZ

Sağlıklı olmak, cilt renginizin koyu renk olmasından daha önemlidir. Kullandığınız nemlendiriciler, güneş koruyucuları cildinizin daha genç ve parlak görünmesine yardımı olabilir. Fakat, kemiklerinizin güçlenmesini desteklemez. Bizim kemiklerinizin güçlenmesine ve dayanıklılığının artmasına ihtiyacımız var.

İskelet sisteminizin sağlıklı olmasını sağlayan tüm faktörleri kontrol altına alabilmeniz biraz güçtür. Fakat tükettiğiniz besinler, yaşam tarzınız yaşınız, cinsiyetiniz ve vücut yapınız ne olursa olsun, osteoporoz riskinin azalmasına yardımcı olur.

Çünkü yaşlanmanın göstergelerinden bir tanesi kemik kaybıdır. Osteoporoz 70 yaş ve üstü birçok bireyde görülmektedir. Bazen menopoza giren kadınlarında üçte birinde osteoporoz gelişebilmektedir. Kadın ve erkekteki her bir sağlık problemi diğerinden daha büyük bir risk grubu oluşturmaktadır.

Şimdi teste hazır mısınız? Hadi bakalım kemik sağlığınız nasıl?

  1. Bayan mısınız?

  2. Zayıf mısınız? Veya minyon musunuz? Küçük kemikleriniz mi var?

  3. Spor yapıyor musunuz?

  4. Yaşınız 52 ve üzeri mi?

  5. Genetiğinizde osteoporoz var mı?

  6. Kalsiyumdan zengin bir beslenmeniz var mı?

  7. Alkol ve alkollü içecekler içermişiniz?

Hepsinde bir artı (+) işaret varsa osteoporoz için risk altındasınız, diyebiliriz.

Neden osteoporoz oluşur?

  • Cinsiyet : Kadınsanız osteoporoz riskiniz çok daha yüksek. Çünkü kadınların büyük bir çoğunluğunda hem kemik kitlesi azdır hem de yaş alma sürecinde kemik kitleleri daha hızlı kaybedilir. Genç kadınlarda östrojen hormonu kemiklerde kalsiyum depolanmasına yardımcıdır. Fakat östrojen düzeyi menapoz ile beraber düşer. Kemikleri uzun süre koruyamaz. Genellikle 52 yaş civarında başlayan menapozun ilk 5 yıl içinde kemik kaybı en hızlı şekilde olur. Yapılan çalışmalara göre 13-19 yaş arası bayanların, erkeklerden çok daha az kalsiyumdan zengin besinleri tükettikleri ortaya çıkmıştır.

  • Vücut yapısı: Zayıfsanız, standart ağırlıklı insanlardan daha az kemik kitlesine sahipsinizdir. Kemik sağlığınız için vücut ağırlığınızı olmanız gereken ağırlıkta tutmanız gerekmektedir. Çünkü yoğun spor yapan ve yeme bozukluğu olan kadınlarda regl dönemi bittiği için osteoporoz riski artmaktadır. Hormon düzeyindeki hızlı değişiklikler, kemik kaybının hızlanmasına neden olur.

  • Spor : Dayanıklılık sporları kemiklerdeki kalsiyum depolanmasını başlatır. Bu sporlar kemiklerin yoğunlaşmasına ve güçlenmesine destek sağlar.

  • Yaş: 35 yaşına kadar kemik dokusu kaybolmadan yenilenir. 35 yaşından sonra yenilenmeden kaybolur. İnsanlar her yıl kemik yoğunluğunun %1 ini kaybedebilirler. Bu durum kişisel farklılık gösterebilir.

  • Genetik yapı: Kemik hastalığına yatkın olan ailelerde genetik eğilimi olduğu için risk faktörü yüksektir. Ama beslenme ve yaşam tarzı çok önemlidir.

  • Kalsiyum alımı:30 lu yaşlardan itibariyle kalsiyum alımına önem verilmesi gerekir. Çünkü kalsiyum kemik yoğunluğunu arttıran bir mineraldir.

  • Alkol ve alkol içeren besinler: Sürekli alkol tüketimi olan kişilerin beslenmeleri yetersiz olduğu için, kemik yoğunluğunda daha hızlı kayıplar görülebilmektedir.

SONUÇ olarak; yeniden başlamak için ne çok genç, ne de çok yaşlısınız! Osteoporozu önleme çocuklukta başlar, yetişkinlik yıllarınızda devam eder. Yaşınız ne olursa olsun; hayatınızda bir değişiklik yapmak için hala gençsiniz. Doğru besin tercihleri , doğal kemik kaybınızın yavaşlamasını destekler.

 

ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ/ TEMMUZ2017

0232 290 0 298 // e.a@esraaran.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.