Prof. Dr. Akçalı “Yeni medya gazetecinin önemini azaltmadı”

Prof. Dr. Akçalı “Yeni medya gazetecinin önemini azaltmadı”

Türkiye’de, 212 sayılı Basın-İş Kanunu ve 195 Sayılı Basın İlan Kurumu’nun Teşkiline Dair Kanunun yürürlüğe girmesi nedeniyle her yıl 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü’’ olarak kutlanıyor.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selda Akçalı, Çalışan Gazeteciler Günü’ne yeni medya penceresinden bakarak bir değerlendirme yaptı. Yeni medya ile birlikte yurttaş gazeteciliğinin ön plana çıktığını söyleyen Prof. Dr. Akçalı ancak gazetecinin rolünün bu mecrada da azalmadığının altını çizdi. Prof. Dr. Akçalı “Yeni medya anlayışı yurttaşa, yeni gazeteci kimliği sağlıyor. Bunun neticesinde gazeteci yurttaşlar, çok fazlasıyla içerik üretiyor. Yeni medyanın ürettiği bu içeriklerin geleneksel gazeteciliğin haber anlayışından farklı olduğunu düşünüyorum. Haberin, yeni medyada üretilen içerikten en büyük farkı, gazetecinin bu bilgi için verdiği emek ve onu o içerikten haber formatına dönüştürmesi.  Bu mesleki bir deneyim gerektiriyor” dedi.

YENİ MEDYA GELENEKSEL GAZETECİLİĞİ ÖLDÜRÜYOR

Yeni medyada üretilen içeriğin, haberden farkının habercinin o içeriğe kattığı emek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selda Akçalı, “Kamusal fayda ve toplumsal sorumluluk bizim haberciliğe atfettiğimiz misyonlardır. Dolayısıyla yeni medya daha fazla kapsayıcı, özgürleştirici gibi görünse de gazeteciye dair o mesleki sorumluluğu bir kat daha arttırıyor.  Çalışan Gazeteciler Günü gerçekten bu işi yapan bu iş için emek harcayan kişilerin günü. Yeni medyayı bu sebeple gazetecilerin önünü açan onları daha özgürleştiren bir açılım olarak görmüyorum. Sosyal medyada üretilen içerikle profesyonel anlamda kamu faydası için üretilen bilginin farklı şeyler olduğunu düşünüyorum. Aslında bu noktada hem bu işin formasyonunu sağlayan akademisyenlere, üniversiteye hem de çalışan gazetecilere daha çok iş düşüyor. Yurttaş için içerik üretmek, gazeteci yurttaş olmak güzel bir şey ama bu bizim akademik anlamda tanımladığımız habercilikten farklı bir şey” diye konuştu.

Gazetecilerin toplum için rolünün her zaman ön sıralarda olacağını vurgulayan Prof. Dr. Akçalı, toplumu bilgilendirmek için çaba sarfeden bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.