Rahat bir gebelik geçirmek için önlem alın

Rahat bir gebelik geçirmek için önlem alın

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mine İnan, hamilelik sürecinde bebeğin ve anne adayının hayatını tehlikeye düşürecek her türlü sorun için önlem alınması gerektiğini belirtti.

Dr. İnan'ın açıklamalarına göre; hamilelik sürecinde vücutta birçok değişiklik meydana gelmektedir. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik kararından 3 ay önce bir hekime başvurması gerekmektedir. Detaylı muayene ve tetkiklerle bu süreçte oluşabilecek sorunların tespiti anne adayları için avantaj sağlamaktadır. Anne adayının diyabet ya da tansiyon gibi rahatsızlıkları araştırılıp eğer sorun var ise adaya tedavi başlatılmaktadır.
 

Kilo
 

Anne adayının vücut kitle indeksi hamilelik için önemlidir. Vücut kitle indeksinin normalin altında ya da üstünde olması anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir. (kilonun boyun karesine bölünmesi ile bulunan rakam) Bu nedenle anne adaylarının hamilelik öncesinde ideal kilosuna kavuşması gerekmektedir. Bunun için de dengeli beslenerek mineral, vitamin ve protein depolarını doldurması sağlıklı hamileliğin başında gelmektedir. Hamilelik sırasında, anne adaylarının vücut kitle indeksinize göre kilo alması gerekir; anne adayı zayıf ise 12-14 kilo, kilolu ise 4-7 kilo alması uygun görülür.
 

Tansiyon
 

Hamilelik öncesinde tansiyon hastalığı olmayabilir fakat hamileliğin 20. haftasından sonra hipertansiyon gelişebiliyor. Bebek ve anne hayatı tehlikeye girebileceğinden, hamilelik sürecinde şiddetli baş ağrısı, kısa sürede hızlı kilo alımı, gözlerde uçuşma gibi durumlar söz konusu ise hemen doktora başvurulmalıdır.
 

Enfeksiyon
 

Hamilelik sırasında geçirilen kızamıkçık, toksoplazmozis ile suçiçeği gibi enfeksiyonlar, bebekte enfeksiyonlara ve anomalilere yol açabilir, eğer anne adayının kızamıkçığa karşı bağışıklığı yoksa aşılanması gerekmektedir. Grip aşısının zamanında yapılması da hamilelik sırasında anne adayının korunması açısından önemlidir. Bunların yanı sıra, idrar yolu enfeksiyonları da kısa sürede böbrekleri etkileyerek böbrek enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. İdrar tetkikinde bakteri gözlenmişse, kültürde üreme varsa, idrar yaparken yanma söz konusu ise anne adayı doktora başvurulmalıdır.
 

Diyabet
 

Diyabet; düşüğe, bebekte doğumsal anomaliye ve erken doğuma yol açabilmektedir. Anne adayında diyabet hastalığı mevcutsa, sağlıklı bir hamilelik için doktora başvurması ve kan şekeri düzeyinin ve HbA1C’nizin en optimal olduğu durumda hamile kalması gerekmektedir. Hamilelikte gelişebilecek diyabet için; dengeli beslenilmeli, kilo alınımına dikkat edilmeli ve doktorun önerisi doğrultusunda tarama amaçlı şeker yükleme testi yaptırılmalıdır.
 

Sigara ve alkol
 

Sigara içmek hamilelikte erken doğum riskine ve bebekte büyüme kısıtlamasına neden olabilir. Ayrıca ani fetal kayıpları veya plasentanın erken ayrılması da gözlenebilir. Ayrıca bebeğin gelişiminin kısıtlandığı ve beyin gelişimine negatif etki oluşturan durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle hamile kalmadan önce sigara ve alkol alışkanlığına son verilmelidir.
 

İlaç kullanımı
 

Hamilelikte kullanılmasının güvenli olduğu henüz ispat edilmemiş pek çok ilaç mevcuttur. Size masum gibi görülen birçok ilaç bebekte anormalliklere neden olabilir. Dolayısıyla beklediğiniz adet tarihi gelmesine rağmen adet görmediyse kullanılacak her ilaç mutlaka doktora danışılmalıdır.
 

Egzersiz
 

Hamilelik sırasında kan pıhtılaşmasına yatkınlık artmaktadır. Bacaklarda tek taraflı şişlik, ısı artışı, kızarıklık veya ağrı varsa, emboliye neden olabilecek durum söz konusu olabilir. Sağlıklı hamilelik için uzun süre ayakta kalınmamalı, günlük egzersizler uygulanmalı ve sıvı alınımına dikkat edilmelidir. Varis mevcut ise varsa, varis çorabı giyilmelidir. Uzun sureli yolculuklardan kaçınılmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.