Romanlar İş Hayatında Daha Aktif Olmak İstiyor

Romanlar İş Hayatında Daha Aktif Olmak İstiyor

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır: “Romanlar iş hayatında daha fazla var olmak istiyor”

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü, “İlle De Bir İş Olsun” projesi kapsamındaki seminerlerin 2'ncisi düzenlendi.

Çankaya Kordon Otel'de gerçekleştirilen seminere Türkiye'nin Roman kökenli tek milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Özcan Purçu, Başbakan Binali Yıldırım'ın Danışmanı Mehmet Özçeri ve çok sayıda STK temsilcisinin yanı sıra; kursiyerler katıldı.

Kalkınma Atölyesi Başkanı Ertan Karabayık ve ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Arı'nın konuşmacı olarak yer aldığı seminerde, “Romanlar ve Mevsimlik Tarım İşçileri” ile “Mübadelenin Görünmeyen Yüzü Romanlar” başlıkları ele alındı.

Seminerin açılışında konuşan İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, dernek çatısı altında hazırladıkları “İlle de Bir İş Olsun Projesi” ile kamusal bir çalışmaya soyunduklarını ve bu bağlamda üstlerine büyük görev düştüğünü söyledi.
Türkiye'de iş hayatına katılma yolunda diplomalı veya belgeli kalifiyeli çalışanların öncelik kazandığı bir dönemin içinden geçildiğini belirten Cıstır, “Bu süreç, Romanları olumsuz etkiliyor. Romanlar, iş hayatında daha fazla var olmak istiyor. Bu yüzden proje üretmeye devam edeceğiz” dedi.
KENT DİNAMİKLERİYLE UYUMLU PROJE
Romanların eğitimsizlikten kaynaklı özgüven eksikliği yaşadığını, bunun sonucunda ise istihdama erişimlerinin git gide zorlaştığını dile getiren Abdullah Cıstır, “Romanların işe en çok ihtiyacı olan bir döneme girdik ve mahallelerde araştırmalar yaptık. Talebimiz, Romanların iş dünyasında kendilerine yer bulmaları ve istihdam edilmeleriydi. Bu bağlamda kentin değişen dinamikleriyle uyumlu iş makinesi operatörlüğü fikrini geliştirdik. Bu il dinamikleri açısından da beklenmeyen ve ezber bozan bir talepti. Biz yaşadığımız kentin ve ülkenin yapısal değişikliğine uygun, artan kentsel dönüşüm projelerine uygun bir meslek seçiminde bulunduk” diye konuştu.

TEK ŞANSLARI DA ELLERİNDEN GİDİYOR
Seminerde, “Romanlar ve Mevsimlik Tarım İşçileri” konusunda bir sunum yapan Kalkınma Atölyesi Başkanı Ertan Karabayık da, Türkiye'de çok sayıda Romanın mevsimlik tarım işçisi olarak hayatını kazandığını kaydetti. Son yıllarda özellikle Suriyeli mültecilerle birlikte yabancı işçi sayısının arttığına ve gelişen teknolojinin de tarım sektöründe kendini hissettirmeye başlamasıyla mevsimlik tarım işçilerinin iş bulmada zorlandığına dikkat çeken Karabayık, “Mevsimlik tarım işçileri ülkemizdeki en yoksul, en eğitimsiz kesim. Yılın yaklaşık 8 ayını evlerinden uzakta çadırlarda yaşayarak ve elektrik dahil bir çok imkandan yoksun bir şekilde geçiriyorlar. Yaşamlarını sürdürebilme yolunda bulabildikleri tek iş imkanı yok. Ancak şimdi bu işleri de tehlike altında. Yüzbinlerce aile ve milyonlarca insandan bahsediyoruz. Artık bu insanlar için kafa yormalı ve gelecekleri için projeksiyonlar üretmeliyiz. Fakat ne kamusal boyutta, ne de akademik boyutta bu sorunla çalışma bulunuyor. Bu bağlamda “İlle de Bir İş Olsun Projesi” çok değerli bir girişim” diye konuştu.

100 YILLIK DIŞLANMIŞLIK
“Mübadelenin Görünmeyen Yüzü Romanlar” başlığı altında konuşan Prof. Dr. Kemal Arı ise mübadele sürecinde Romanlar'ın yaşadığı sıkıntılara değinerek, mübadelenin günümüze uzanan etkileri hakkında bilgi verdi. Çok sayıda Roman'ın mübadele sırasında Türkiye'ye geldiğine ve burada yeni bir yaşam kurmak için mücadele ettiğine değinen Arı, Romanlar'ın yaşadıkları ayrımcılık ve dışlanmışlıklar hakkında da örnekler sundu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.