Rus adaletsizliği karşısında Çerkesler tepkili

Rus adaletsizliği karşısında Çerkesler tepkili

Kafkasya’da ve Çerkes diasporasında oldukça sevilen bilge adam Ruslan Gvashev’e yönelik Rus adaletsizliği büyük yankı uyandırdı.

Kafkasya’da ve Çerkes diasporasında oldukça sevilen bilge adam Ruslan Gvashev’e yönelik Rus adaletsizliği büyük yankı uyandırdı.Türkiye, ABD, Avrupa ülkeleri ve Kafkasya’da yaşayan Çerkesler yaşanan durumu protestoya devam ediyor. Çerkes Sürgünü ve Soykırımı’nın 153. Yıl...

Kafkasya’da ve Çerkes diasporasında oldukça sevilen bilge adam Ruslan Gvashev’e yönelik Rus adaletsizliği büyük yankı uyandırdı.Türkiye, ABD, Avrupa ülkeleri ve Kafkasya’da yaşayan Çerkesler yaşanan durumu protestoya devam ediyor.

Çerkes Sürgünü ve Soykırımı’nın 153. Yıl dönümü olması nedeniyle 21 Mayıs anma programlarında yapmış olduğu Çerkesce dua ve anma konuşmasının izinsiz olduğu gerekçesiyle Rus makamlarca gözaltına alınan ve tutuklanıp para cezasına çarpıtılan 67 yaşındaki Ruslan Gvashev bu durumu protesto etmek adına 25 gün süren açlık grevi gerçekleştirmişti.
Lazarevsk Bölge Mahkemesi tarafından on bin ruble para cezasına çarpıtılan, yaptığı itiraz yine Rus Soçi Mahkemesi tarafından red edilen Ruslan Gvashev bu cezaya isyan ederek:
”benim nezdimde Çerkes halkına yönelik baskıları protesto ediyor, süresiz açlık grevine başlıyorum.” açıklamasını yaparak süresiz açlık grevini başlatmıştı.

Halkına ve şahsına yönelik var olan Rus adaletsizliğini protesto etmek adına bu eylemi gerçekleştiren Ruslan Gvashev’in üç farklı hastalığı bulunuyor ve hastalığı yüzünden bir ayağını da kaybetti.

5 Ekim’de Krasnodar’da mahkemesi varken Rus güvenlik güçleri tarafından mahkemeye gelişi ertelendi ve mahkeme 16 Ekim’e ertelendi.Var olan üç hastalığı ve 25. gününe giren açlık grevinde vücut direncinin çok düşmesi üzerine çok sayıda destekçi Ruslan Gvashev’e açlık grevini sonlandırması çağrısında bulundu.Yapılan görüşmeleri ve kendisine iletilen mesajları doğru bulan, yaptığı protesto eyleminin amacına bir çeşit ulaştığını söyleyen aktivist 16 Ekim’deki mahkemeye kadar açlık grevine ara vermeyi kabul etti.

Ruslan Gvashev’e Türkiye’de yaşayan Çerkesler tarafından kurulmuş olan Çerkes Dernekleri Federasyonu ve Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından tam destek verildi.Çerkesfed tarafından İstanbul’da iki defa basın açıklaması yapılarak konunun takipçisi ve destekçisi oldukları vurgulandı.Aynı şekilde Kaffed heyeti tarafından Ruslan Gvashev evinde ziyaret edildi, kendisine var olan destek dile getirildi.

16 Ekim’de Krasnodar’da görülecek olan mahkeme öncesi yaşanan adaletsizliğe dikkat çekmek isteyen Çerkesler 5 Ekim öncesinde olduğu gibi sosyal medyada büyük bir çalışma başlattı.

Çerkesler 16 Ekim’de de Ruslan Gvashev’i yalnız bırakmayacak. 15 Ekim Pazar günü #Ruslanisnotalone etiketi ile sosyal medyada bir kampanya yürütecekler ve Rusya’nın Çerkeslere yönelik adaletsiz tutumunu protesto edip Gvashev’in yanında olduklarını dile getirecekler.

(Kaynak: Anadolu Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.