Rusya Dünya Kupası'nı Geri Vermek Zorunda Kalabilir

Rusya Dünya Kupası'nı Geri Vermek Zorunda Kalabilir

FIFA, Rusya'ya 2018 Dünya Kupası'nı getiren komitenin başkanı olan Vitaly Mutko'ya soruşturma açtı. Turnuvanın ülkede düzenlenmesinin tehlikeye girebileceği belirtildi.

Rusya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2018 Dünya Kupası'nın, bu ülkeden alınabileceği öne sürüldü. İngiliz Daily Mail gazetesi, Rusya'nın spordan sorumlu başbakan yardımcısı olan Vitaly Mutko'ya FIFA tarafından soruşturma açıldığını duyurdu. Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) isteğiyle Prof. Richard McLaren tarafından hazırlanan ve 'McLaren raporu' olarak bilinen raporun, Asya ülkesinin başına yeni dertler açabileceği belirtildi. Bu rapor doğrultusunda ülkede devlet destekli doping yapıldığı ve bunların gizlenmesine yönelik sistematik çabalar ortaya konmuş, Rus atletler bu doğrultuda olimpiyat engeliyle karşılaşmıştı. Bahse konu raporun futbol üzerinde de önemli bir etkisi olabileceğine dikkat çekildi. Vitaly Mutko'nun aynı zamanda Rusya Futbol Federasyonu Başkanı olduğu, FIFA'nın da Avrupa yönetimindeki üyeleri arasında yer aldığı hatırlatıldı. Rus spor adamının devlet destekli doping skandalına dahil olduğu ve bu konuda rol oynadığı da iddia edildi.
 
2018 Dünya Kupası'nın düzenleneceği Rusya'da dün organizasyonun maskotu belirlendi.İnternet üzerinden yapılan oylamada yüzde 53 oy alan Zabivaka adlı kurt, turnuvanın resmi maskotu seçildi. 1 milyondan fazla kişinin oy kullandığı seçimin sonucu Rusya'da bir televizyon programında açıklandı."Zabivaka" isminin Rusça bir kelime oyunu olduğu ve "gol atmak" ile "savaşçı" kelimeleri kullanılarak yapıldığı öğrenildi. Organizasyonun resmi maskotunu Tomsk'ta öğrenci olan Ekaterina Bocharova'nın çizdiği kaydedildi.
 
Futbol da raporlara girdi
 
Mutko'nun dahli olan bazı konuların futbolla alakalı konular olduğu, bunların kanıtlanması durumunda Rusya'nın ev sahipliğinin sıkıntıya girebileceği vurgulandı. 2018 Dünya Kupası'nın ev sahipliğinin alınmasındaki en önemli politik figürlerden biri olan Mutko, başbakanlık yardımcılığına yükselmeden önce o dönem spor bakanı olarak görev yapıyordu ve yerel organizasyon komitesinin başındaydı. FIFA Etik Komitesi, McLaren raporunu soruşturmaya dahil etti ve en ince ayrıntısına dek incelemeye başladı. FIFA Etik Kodları olarak bilinen kuralların ihlal edildiğinin tespit edilmesi durumunda Rusya'nın 2018 Dünya Kupası ev sahipliğinin de tartışmaya açılma durumu olabileceği ve organizasyonun bu ülkede gerçekleşmesinin riske girebileceği ifade edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.