Sahura kalkılmalı, iftarda aşırıya kaçılmamalı

Sahura kalkılmalı, iftarda aşırıya kaçılmamalı

Diyetisyen Kübranur Ak, mutlaka sahura kalkılması, iftarda ise aşırıya kaçılmaması gerektiğini dile getirdi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğinden Diyetisyen Kübranur Ak, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Ak, “Yeterli ve dengeli beslenmenin birinci şartı güne kahvaltı ile başlamak ise; Ramazan ayında da sahur yapmaktır. Mutlaka sahura kalkılmalı ve ağır, yağlı yemekler yerine protein ağırlıklı, kahvaltı tarzında bir sahur tercih edilmelidir. Yumurta mutlaka tüketilmeli, yumurtanın gün boyu tokluk hissine destek olacağı unutulmamalıdır. Bir su bardağı yoğurt ya da süt ile çok tuzlu olmamak kaydıyla peynirin de tüketimi sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra gün boyu tokluğunuza destek olacak tam tahıllı ekmek, yeşillik, sebze ve meyve tüketimi sağlayarak lifli gıdaların tüketimine ağırlık verilmelidir.

 

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle bireyler iftarda daha fazla yemek yeme eğilimine girerler. Bu durum hazımsızlık başta olmak üzere, sindirim sisteminde bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. İftarda yağlı, ağır gıdaların tüketilmesi de kan şekerini hızla yükseltir, sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle iftar yemeğine dikkat edilmeli, aşırıya kaçmamalı, hafif bir çorba ardından sebze yemekleri, haşlama veya ızgara bir parça kırmızı ya da beyaz et tercih edilmeli, yavaş yemeye özen gösterilerek yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalıdır. Sindirim sistemine destek olmak için iftardan1 -1,5 saat sonra yürüyüş yapılmalıdır” dedi. 


Özellikle yaz mevsimine denk gelen Ramazan’da vücutta terlemenin daha fazla olması sebebiyle vücudun sıvı ihtiyacının arttığını belirten Diyetisyen Kübranur Ak, iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre (10-12 bardak) su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.