Savcı Preet Bharara görevden alındı

Savcı Preet Bharara görevden alındı

ABD Başkanı Trump Bharara dahil 46 federal savcının istifasını istedi.

ABD'de Barack Obama döneminde görev yapan ve aralarında Türk kamuoyunda yakından tanınan Preet Bharara'nın da olduğu 46 savcının istifası istendi.

ABD Adalet Bakanlığı, bir önceki başkan Barack Obama döneminde görev yapan 46 savcının istifasının istendiğini duyurdu.

Adalet Bakanlığı'nın sözcüsü Sarah Isgur Flores konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir önceki dönem görev yapmış olan savcıların bir bölümünün zaten istifa ettiğini, şimdi ise geri kalanları istifasının istendiğini açıkladı.

YAKLAŞIK YARISI

ABD'de toplam 93 federal savcı bulunuyor. Görevden alınan savcı sayısı, toplamın yaklaşık yarısı. Geriye kalan 47 savcı yeni yönetim tarafından atanmıştı ve çoğunluğu oluşturuyordu.

CLINTON TAMAMINI GÖREVDEN ALMIŞTI

ABD'deki hükümet değişikliklerinde federal savcıların değiştirilmesi, alışıldık bir uygulama. Bazı hükümet değişikliklerinde, federal savcıların değiştirilmesi kademeli olarak yapılırken, bazı hükümetler bu işlemi geniş kapsamlı ve hızlı şekilde yapmayı tercih ediyor. 1993 yılında Clinton, 93 federal savcıyı birden görevden alarak sert bir geçiş yapmıştı.

BHARARA KARARI SÜRPRİZ OLDU

Görevden alınan savcılar arasında, önemli yolsuzluk davalarına bakan ve yüksek profilli olduğu kabul edilen Preet Bharara da var. Bharara'nın görevden alınmasının sürpriz olduğu belirtiliyor çünkü Bharara, geçtiğimiz kasım ayında, daha sonra resmen ABD Başkanı olan Donald Trump ile buluşmuştu ve Trump'ın kendisinden 'görevde kalmasını' istediğini açıklamıştı.

Bharara Türk kamuoyunda 'Sarraf davası' nedeniyle yakından tanınıyor. Rıza Sarraf, "kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı ve ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delme" suçlamaları ile New York'ta tutuklu olarak yargılanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.