Seçime Sayılı Günler Kala...

Seçime Sayılı Günler Kala...

Avukat Öykü Aksüyek yazdı; Seçime Sayılı Günler Kala...

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne iki haftadan az bir süre kalmışken değerli okuyucularımızı seçim hakkında kısaca bilgilendirmenin faydalı olacağını düşündüm.

Hepimizin de bildiği gibi 18 yaşını dolduran her vatandaş seçmen olarak nitelendirilmekte ve seçimlerde oy kullanabilmektedir. Yurt dışında yaşayan seçmenlerin oy kullanması 27 Nisan- 9 Mayıs tarihleri arasında tamamlanacak olup bizim oy kullanma günümüz ise 14 Mayıs olacaktır.

Peki oy kullanırken nelere dikkate etmeliyiz?

Öncelikle oy verme işleminden önce kimlik tespiti yapılmaktadır ve bu sebeple bu belgelerden herhangi birini bulundurmamız gerekli ve zorunludur;
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Nüfus Cüzdanı
T.C. Resmi dairelerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı
T.C. Evlenme Cüzdanı
T.C. Sürücü Belgesi Avukat Kimlik Kartı Pasaport
T.C. Askerlik Belgesi
T.C. Geçici Kimlik Belgesi

Ayrıca oy kullanırken gizli oy ilkesi geçerli olup oy verme yerine cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girilememektedir. Bu sebeple bu cihazların oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
Yine gizli oy ilkesi uyarınca oy verme işlemi sırasında kabine seçmen dışında kimse alınmamaktadır. Engelli seçmenler için ise istisnai düzenlemeler mevcuttur ve engelli seçmen, yanında bir refakatçi ile oy kullanabilmektedir.

Kabine girdikten sonra ise hatalı oy kullanıldığı vb. gerekçeler ile yeni oy pusulası talep edildiği takdirde yeni oy pusulası verilmediği seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususlardan biridir. Oy kullanacak seçmen, kabine girdikten sonra olabildiğince dikkatli bir şekilde oyunu kullanmalıdır.

Oy kullanma 08.00- 17.00 saatleri arasında yapılacak olup sandıkların kapanma saatinde sırada bekleyen vatandaşlar tespit edilerek oy kullanmaları sağlanmaktadır, oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra hukuki sorunların en çok baş gösterdiği sandıkların açılması ve zarf sayımı aşamaları başlamaktadır.

Oy sayımında açıklık ilkesi geçerli olup oy verme yerinde bulunan siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler oy sayımına katılabilmektedir. Sayım, cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulaları ile başlayacak olup daha sonra milletvekili seçimlerine geçilecektir. Oy pusulaları herkesin görebileceği bir biçimde açılıp okunmalı ve ait oldukları partilere işlenmelidir. Geçerli ve geçersiz oylar yasalara uygun olarak tespit edilmeli ve geçersiz oylar ayrı paket yapılarak saklanmalıdır. Sayım esnasında yapılan şikayet ve itirazların sayımı durduramayacağı unutulmamalıdır.

Şikayet, kütüklerin düzenlenmesi ile görevli ilçe seçim kurulu başkanları ile kütüklerin düzenlenmesiyle

görevlendirilen diğer kişilerin ve seçim kurullarının kanunun verdiği yetkilere dayanarak yaptıkları işlemlere veya herhangi bir kimsenin kanunun koyduğu yasaklara aykırı hareketlerine karşı yapılan müracaatlar olup ancak sandık tutanağı imzalanana kadar yapılabilmektedir. Sandık sonuç tutanağı imzalandıktan sonra ise yalnızca itiraz yapılabilmektedir.

Seçim kurullarının veya kurul başkanlarının kesin olmayan kararlarına karşı seçme yeterliliğine sahip yurttaşlar, siyasi partiler veya başkanları, müşahit adaylar ve Cumhurbaşkanı adayları ile milletvekilleri itiraz edebilmektedirler. İtiraz merci; her kurulun bağlı bulunduğu üst kuruldur. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları ise kesindir.

Sandık kurullarının işlemlerine karşı itirazlar; Cumhurbaşkanlığı seçimi için 15 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar, milletvekili seçimi için Salı günü saat 15.00'e kadar yapılabilecektir.

Ayrıca gerek şikayet gerekse itiraz hem sözlü hem yazılı yapılabilecek olup her iki işleme ait her türlü evrak, resim ve harçtan muaf tutulacaktır.

Seçimin düzenli yürütülmesini sağlamak maksadı ile, seçim kurulları veya kurul başkanları tarafından alınan karar ve tedbirlere uyarıya rağmen riayet etmeyen kişilere idari para cezası yaptırımı uygulanabileceği gibi seçim düzenini bozan, seçim kurallarına aykırı davranan kişiler ve oy verme günü, oy verme süresince kamuya açık alanlarda içki veren, satan veya içen kişiler hapis cezası ile cezalandırılabilecektir.

14 Mayıs günü tüm seçmenlerin geleceklerini gözeterek oy kullandığı, birlik ve beraberliğin gözetildiği, herkesin düşünce özgürlüğüne saygı gösterildiği, şaibelerden uzak bir seçimin yaşanmasını ve seçim sonucunda da ülkemiz için en hayırlısının gerçekleşmesini ümit ediyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.