Seçimin sonucu: 'Aday' önemli!

Seçimin sonucu: 'Aday' önemli!

Ali Eyce yazdı; Seçimin sonucu: 'Aday' önemli!

Yerel seçimlerle ilgili istatistikleri alt üst eden, anketleri yerle bir eden, hatta ve hatta siyasi partilerin genel merkezlerini bile düşündüren sonuçlarla karşı karşıya kaldık.

Genel anlamda seçime katılımın düşük olması, seçmenin düşünülenden farklı şekilde düşüncesini sandığa yansıtmasının ekonomik, siyasi birçok sebepleri sayılabilir.

Konu yerel seçim ise en temel de sayılması gereken şey ‘ADAY’!

Seçimi kaybettiyseniz doğru adayla yola çıkmamışsınız demektir, seçimini kazandıysanız doğru adayı tercih etmişsiniz demektir.

Yerel seçimleri genel seçimlerden ayıran en büyük özellik ADAY’ların seçmenler tarafından bizzat tanınıyor alması, partinin il ve ilçe yapısı içinde de kabul görmüş olması.

Partisi tarafından ‘ADAY’ gösterilenin kendi ekibiyle canla, başla çalışması olması gereken doğal hareket.

Buradan hareketle bütün adayların kazanmak için elinden geleni, yakınındaki insanların da ellerinden geleni yaptığını söylemek haklarını vermektir.

Ama seçimi kazanmak için sadece bu hareket maalesef yetmiyor ve yetmez de.

Siyasi Partisinin yapısı içinde kabul görmeyen, bunu sesli olarak belirtmese de eylemsizlik içinde kalarak gösterme hallerinde adayın yüzde 10 oy kaybı var demektir.

Siyasi Partisi tarafından aday gösterilse de aday gösterildiği yerde yeterince tanınmayan, tanınsa da iyi tanınmayan adayın seçimlerde yüzde 10 kaybı var demektir.

Siyasi partisinin adayı olarak sadece partisinin tabanına hitap edecek şekilde seçim çalışması yapıp, karşı partiyi destekleyenlerle iletişime geçmeyen, geçemeyen adayın yüzde 10 kaybı var demektir.

Siyasi partisi tarafından aday gösterilene kadar siyasetle uzaktan, yakında ilgilenmeyen, seçime girdiği yerdeki insanlarla uzak veya yakın ilişkiler içinde olmayan, iletişim kuramayan adayın yüzde 10 kaybı var demektir.

Seçimlerde yüzde 0.1 oy oranının dahi seçimi kazanını belirlediği seçim ortamında bu yüzde onlardan sadece birisinin, yarısının, yarısı tutması bile seçimi kaybetmenin nedeni.

Siyasi partiler bir yerlerde kazanmış olsa da, bir yerlerde kaybettikleri kesin olmayan sonuçlara göre belli.

Siyasi partilerin bu aşamada nerede, neden kaybettiğini düşünmesi gerekiyor.

Kazandığı yerlerde ise sadece sorumluklarını.

Bir de küçük not, yerel seçimlerde kadın aday faktörünün kazanma adına ne kadar önemli olduğunun farkına siyasi partiler umarım varmıştır.

Vesselam!

1076211398-0-160-3072-1888-1920x0-80-0-0-9517f263a5472de4a6dabcde82812f4f.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.