Şeker Hastalığından kurtulmak mümkün!

Şeker Hastalığından kurtulmak mümkün!

Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Deniz, tüm dünyada görülme sıklığı artan Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde metabolik cerrahinin etkisinin her geçen gün daha çok anlaşıldığını belirtti.

Op. Dr. Mehmet Deniz, hastalığın kontrol altına alınmadığı durumda tüm sistemleri harap ederek hayatı tehdit eden pek çok sağlık sorununa yol açtığını belirtti.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEMLİ

Op. Dr. Deniz, hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tip 2 diyabet (şeker hastalığı) hastanın yaşam konforunu son derece bozmaktadır. Kronik yorgunluk, hayattan keyif alamama, halsizlik gibi genel yakınmalar başta olmak üzere kalp damar sistemi, göz, böbrek, sinir sistemi gibi pek çok hayati sisteme geriye dönüşü olmayan hasarlar vererek hastanın hayatını son derece olumsuz etkilemektedir. Tip 2 diyabetin tedavisinde ilk basamak diyet ve egzersiz programıdır. Özellikle başlangıç döneminde olan diyabette hayat tarzının değişikliği son derece etkili olmaktadır. İleri aşamalarda ise ilaç ve insülin iğne tedavileri devreye girmektedir. Son dönemde yeni jenerasyon ilaç ve insülin tedavilerine rağmen başarı oranı maalesef %10-15 düzeyini geçememektedir. Üstelik birçok hasta günde 4 kere kendine insülin iğnesi yapmak zorunda, birçok ilacı sabah öğlen akşam içmek zorunda iken; sonuç yeterince maalesef yüz güldürücü olamamaktadır”

op-dr-mehmet-deniz.jpg

METABOLİK CERRAHİ TEDAVİDE ETKİLİ SONUÇ VERİYOR

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Deniz, Tip 2 diyabet hastaları için bu uyumu son derece güç ilaçlar, iğneler dışında bu hastalığı güçlü şekilde kontrol altına alınması için Metabolik cerrahiye uygun hastalarda % 70’ lerin üzerinde başarı oranı elde edildiğine dikkat çekti.

Op. Dr. Mehmet Deniz, şöyle devam etti: “Metabolik cerrahinin asıl amacı vücutta bulunan insülinin doğru şekilde kullanılmasını sağlamak üzerinedir. Bilindiği üzere tip 2 diyabet hastalarında insülin rezervi yeterli iken hücresel düzeyde gelişen direnç nedeni ile kan şekeri kontrol altına alınamamaktadır. İşte aslında var olan bu insülini doğru kullanarak tip 2 diyabeti ortadan kaldırmaktadır. Metabolik cerrahinin tüm ameliyatları laparoskopik yöntemle karın içine minik deliklerden girilerek yapılmaktadır. Önce midedeki açlık hormonu salgılayan bölge devre dışı bırakılmakta, ardından ince bağırsağın ileum denilen son kısmı mideye yada oniki parmak bağırsağına getirilerek insülin benzeri hormonların gıda ile bir an önce karşılaşması sağlanmış olmaktadır. Böylece alınan gıdadaki şeker kana karıştığında, kan şekerinin ani yükselmesine fırsat vermeden kontrol altına alınmış olmaktadır. Operasyon tamamlandıktan sonra ince bağırsağın ilgili bölümünden eskiye nazaran daha fazla salgılanan hormonun pankreas üzerindeki baskıyı kaldırması ile insülin salgılama hızı ciddi oranda artar ve şeker hastalığı son bulur. Tip 2 diyabet hastalarının erken dönemde bu operasyonu geçirmeleri önemlidir”

Tüm tip 2 diyabet hastalarının hayat tarzlarına son derece dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Deniz, hastaların diyet ve egzersiz programlarına uymaları, verilen tedavileri yerine getirmelerinin önemine işaret etti; bunlara rağmen hastalık ilerliyor ya da kontrol altına alınamıyorsa metabolik cerrahi uzmanına başvurulmasını da sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum