Şentop: "Türkiye'de kalıcı bir düzen değişikliğine ihtiyaç var"

Şentop: "Türkiye'de kalıcı bir düzen değişikliğine ihtiyaç var"

"Türkiye'de kalıcı bir düzen değişikliğine ihtiyaç var. Darbe düzeni olarak kurulmuş bu sistemi değiştirip normalleştirmemiz gerekiyor. Basit bir ifade gibi ama Türkiye’yi normalleştirmeye çalışıyoruz. Aslında yapılan değişikliğin amacı bu"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye de kalıcı bir düzen değişikliğine ihtiyaç var. Darbe düzeni olarak kurulmuş bu sistemi değiştirip, normalleştirmemiz gerekiyor. Basit bir ifade gibi ama Türkiye’yi normalleştirmeye çalışıyoruz. Aslında yapılan değişikliğin amacı bu" dedi.

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) İzmir Şubesi’nce düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Anayasa Değişikliği" konulu toplantıya katılan Şentop, dernek üyelerine halk oylamasına sunulan anayasa taslağı hakkında bilgi verdi.

Şentop, Türkiye’nin 1982'den bu yana bir anayasa sorunu olduğunu, bugüne kadar yapılan değişiklilerle sorunun çözümü konusunda netice alınamadığını belirterek, anayasada yapılan bazı değişikliklerin yüzeysel kaldığını, anayasanın ruhunda bir değişiklik yapılamadığını söyledi.

Mustafa Şentop, anayasa değişikliği talebinin AK Parti’nin ya da Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiymiş gibi yansıtılarak bir algı oluşturulamaya çalışıldığına işaret ederek, "Türkiye'de kalıcı bir düzen değişikliğine ihtiyaç var. Darbe düzeni olarak kurulmuş bu sistemi değiştirip, normalleştirmemiz gerekiyor. Basit bir ifade gibi ama Türkiye’yi normalleştirmeye çalışıyoruz. Aslında yapılan değişikliğin amacı bu. Biz bugün Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider ve AK Parti gibi güçlü bir partinin ürettiği siyasi istikrar yerine sistemin bizzat kendisinin üreteceği bir istikrar öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yapılacak anayasa değişikliğinin cumhuriyet tarihinin en önemli değişikliği olacağını vurgulayan Şentop, "Bunu tam zamanında yapıyoruz, aslında 'biraz geç de kaldık' diyebiliriz. Dünya önemli bir kavşak noktasında. 21. yüzyılın başında dünya yeniden inşa ediliyor. Bölgemizde yaşanan olaylar bize 100 yıl öncesinin çözülmemiş sorunlarının yeniden gündeme geldiğini gösteriyor." diye konuştu.

Şentop, Türkiye’nin zor bir dönem ve süreçten geçtiğine dikkati çekerek, “Biz 200 yıl önce her gün küçülen bir devletin çocuklarıydık. Bugün ise güçlenen, itibarı artan bir ülkenin çocuklarıyız. Böyle zor bir dönemde kendimizi yeniden inşa etmek için, güçlü bir yürütme, güçlü bir sistem yapmak zorundayız." dedi.

Toplantıya AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ ve Kerem Ali Sürekli de katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.