ŞİRKETLERİN PALM YAĞI KULLANIMI MECLİSE TAŞINDI

ŞİRKETLERİN PALM YAĞI KULLANIMI MECLİSE TAŞINDI

Bisküviden deterjana, hayvan yeminden araç yakıtına kadar farklı alanda kullanılan ‘Palm Yağı’nın Türkiye’deki kullanım, takip ve denetimini TBMM’ye taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan,

 

 “Türkiye’de Palm Yağı kullanan şirketlerin, aldıkları Palm Yağı sertifikalı mıdır?” diye sordu.Ocak ayında gündeme gelen Palm Yağı tartışmalarının odak noktası sağlık olmuş, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, Palm Yağı’nın 200 dereceden yüksek ısıda rafine edildiğinde diğer bitkisel yağlardan daha kanserojen olduğunu açıklamıştı. Bisküviden deterjana, hayvan yeminden araç yakıtına kadar birçok alanda kullanılmakta olan Palm Yağı’nın aynı zamanda dünyadaki bitkisel yağ tüketiminin yüzde 38’inde bulunması sebebiyle dünya gündemine oturmuştu.Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) yayınladığı ‘Palm Oil Scorecard’ adlı raporda, Palm Yağı ve Palm Yağı içeren ürün alımı konusunda şirketlerin karne notunu açıkladı.

SADECE 56 ŞİRKET SERTİFİKALI PALM YAĞI KULLANDI

Karnesi verilen 137 şirketten 28’i konuyla ilgili rapor verirken; şirketlerin sadece 98’i ne kadar Palm Yağı kullandığını açıklamayı kabul etti. Ancak bunlardan da sadece 58’i tüm Palm Yağı tüketimini sertifikalı ürünlerden karşıladı. ‘Tamamen sertifikalı palm yağı kullanacağım’ diyen 77 şirketten sadece 56’sı hedefini yakaladı. Yani hedef noktasında notlar yüksek olsa da bu hedefleri tutturma konusunda firmalarda sorunlar yaşandığı görüldü.Avusturya, ABD, Hindistan, Kanada, Avrupa ve Japonya ülkelerini kapsayan çalışmada adı geçen şirketlerin bazıları Türkiye’de de faaliyette olmasına rağmen raporda Türkiye ile ilgili veriler yer almadı.Konuyu TBMM’ye taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’Lİ MURAT BAKAN, FAKIBABA’YA SORDU:

1 – Bakanlığınız, Palm Yağı ve Palm Yağı içeren ürün alımı konusunda şirket denetimlerini ne sıklıkta ve hangi esas ve usülde yapmaktadır?

2 – Türkiye’de Palm Yağı kullanan şirketler hangileridir? Bu şirketlerin yıllık kaç ton Palm Yağı kullandığı, bunları hangi ülkelerden temin ettiği bilinmekte midir? Bunun takip ve denetimi ne şekilde yapılmaktadır?

3 – Türkiye’de Palm Yağı kullanan şirketlerin, aldıkları Palm Yağı sertifikalı mıdır? Türkiye’de Palm Yağı içeren ürünlere ilgili sertifikaları taşıma zorunluluğu getirmeyi düşünüyor musunuz?

4 –  Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) yayınladığı ‘Palm Oil Scorecard’ adlı raporda adı geçen ve Türkiye’de de faaliyette olan şirketlerin Palm Yağı kullanımı ve kullanım şartları kapsamında bir düzenleme bulunmakta mıdır? Bakanlığınızın hem Palm Yağı’nın sağlık etkileri hem de yağmur ormanlarına verdiği zararı en aza indirme anlamında yaptığı ve/veya yapmayı düşündüğü bir çalışma var mıdır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.