Soğuk havada spor yapmak daha faydalı

Soğuk havada spor yapmak daha faydalı

Kış aylarına girdiğimiz bugünlerde dışarıda spor yaparken her zamankinden daha fazla özen göstermeniz sağlığınız açısından oldukça önemli.

Soğuk havalarda da dışarıda koşmaktan vazgeçemeyenler dikkat! Soğuk havada dışarıda spor yaparken normal zamanlardan daha fazla özen göstermeniz gereken noktalar var. Öncelikle soğuk havalarda hastalanmamak için gerekli önlemleri almalı ve sporunuzu o yönde şekillendirmelisiniz. Soğuk havalarda giyiminize özen göstermeli ve ısınma hareketlerinize ağırlık vermelisiniz.

BULUNDUĞUNUZ YERİN 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ İÇİN TIKLAYIN

Soğuk havalarda spor yaparken dikkat edilecekler:

1. Kat kat giyinin

Kış aylarında dışarıda spor yaparken yün giysiler veya pamuklu üstler giymekten kaçının. Bu tür giysiler spor sırasında kolayca terlemenize neden olur ve vücudunuzun ıslak kalmasına yol açar. Bunun yerine termal bazlı kıyafetler, rüzgarlıklar tercih etmek ve kat kat giyinmek gerekir.

 

2. Bere ve eldiven takmayı unutmayın

Vücudun hassas noktaları olan elleri, kulakları ve baş bölgesini sıcak tutmak için bere ve eldiven giymeyi sakın unutmayın. Böylece spor zevkinizi daha uzun sürdürebilirsiniz.

3. Spor sonrası ılık duş alın

Soğuk havalarda spor yapan kişilerin egzersizlerini tamamladıklarında ılık duş almaları gerekiyor. Sıcak duş yerine ılık duş almak vücudu yavaş yavaş ısıtma prensibine dayanıyor.

 

4. Eksi 15 derecenin altında kapalı ortamlarda spor yapın

Hava koşullarının sert olduğu günlerde dışarıda spor yapmak yerine kapalı ortamlarda spor yapmayı tercih edin. Zorlu koşullarda spor salonlarında günlük egzersizinizi yaparak vücudunuzu zorlamamış olursunuz.

5. Soğuk havalarda temposu yüksek sporları tercih edin

Soğuk hava koşullarında bisiklet, kayak, snowboard ve koşu gibi yüksek tempolu sporları yapabilirsiniz. Bu tür aktivitelerde vücut önemli ölçüde ısı açığa çıkarıyor. Bu nedenle vücut normal ısısını korumakta zorluk çekmiyor. Dışarı çıkan ısı miktarı az olduğunda ise donma gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabiliyor.

6. Soğuk havalarda ısınma hareketlerini uzun tutun

Soğuk havalarda egzersiz yapmadan önce tercihen kapalı ortamlarda 5 ile 10 dakika yüksek tempoda ısınma hareketleri yapmalısınız. Isınma hareketleriyle birlikte vücudunuz sıcaklığını sabit tutmaya çalışır.

7. Bol sıvı tüketin

Soğuk havalarda da vücut sıcak havalarda olduğu kadar sıvı kaybediyor. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak için bol su tüketmeyi unutmayın. Enerji içecekleri ve meyve suları kalorileri bakımından önerilmiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.