Sokak satıcılarının desteğini alan Laçin, adaylık başvurusunu yaptı

Sokak satıcılarının desteğini alan Laçin, adaylık başvurusunu yaptı

Türkiye genelinde 40 kentte yaklaşık 4.5 milyon sokak emekçisinin kendilerini temsilen Evren Laçin'i seçimlerde destekleyeceğini açıklamasının ardından CHP Genel Merkezi'nde adaylık başvurusunu yapan Laçin, 12 maddelik yol haritasını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde 6 siyasi parti liderinin biraraya gelerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu'nun yaptığı balkon konuşmasında seyyar satıcılar ve sokakları günboyu gezen atık toplayıcıları da Meclis'te görmek istediğini açıklaması sokak emekçilerini umutlandırdı. İktidarın 14 Mayıs'ta seçim kararını açıklamasıyla resmen seçim sürecinin başladığını belirten Türkiye Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, Meclis çatısı altında 40 kentteki 4.5 milyon sokak emekçisini temsil eden dernek ve kooperatiflerin ortak adayı olarak açıklandı.

evren-lacin-ve-kemal-kilicdaroglu.jpeg

15 MİLYONUN SORUNU

Alınan kararın ardından Ankara'da CHP Genel Merkezi'ne giden Laçin, başvurusunu yaptı. Yaşadıkları sorunların milletvekillerine kadar her kesime anlatmalarına karşın istenen düzeyde çözüme kavuşamadıklarını açıklayan Laçin, “Kendimiz Meclis'te olabilirsek bu sorunlarımızı çözebileceğimizi anladık. 13. Cumhurbaşkanı adayı sayın Kılıçdaroğlu'nun bizleri mecliste görmek istediğine dair açıklamalarından cesaret alarak başvurumuzu yaptık” diye konuştu.40 kentteki 4.5 milyon seyyar satıcının aileleriyle en az 15 milyonluk bir kesimi kapsadığını anlatan Laçin, “İzmir'deki 250 bin sokak emekçisi aileleriyle birlikte 1 milyon kişinin geçimini sağlıyor. Bu kesimin ekmek ve emek kavgası için 12 maddelik yol haritamızı da oluşturduk. Seçilmem halinde on yıllardır yaşanan sorunları hızlı bir şekilde çözüme kavuşturacağız” ifadelerini kullandı.

evren-lacin-basvuru-1.jpeg

YENİ MECLİS'TE 12 HEDEF

1. Sokak emekçilerini de kapsayan “Esnaf Bakanlığı” kurulmalı. Ayrıca belediyeler bünyesinde de Esnaf-Sanatkar Daire Başkanlığı oluşturulmalı

2. Dijital kayıt sistemleriyle kayıt altına alınarak sokaklarda, pazar yerlerinde sokak satıcıları belediyelere işgaliye ve devlete vergi ödeyip kayıtlı hale getirilmeli.

3. Hiçbir sağlık ve sosyal güvenceye sahip olmayan bu kesim biran önce güvenceye kavuşmalı.

4. İkinci el ürün satan esnafa kapalı pazaryerlerinde haftanın bir günü faaliyet izni verilmeli.

5. Geri Dönüşüm sektöründe sokaklar daha aktif kullanılıp üretimin yeniden kullanılabilir malzemelerle yapılması sağlanmalı

6. İnsan onuruna yaraşır çalışma hakkı tanınarak çalışma yerleri ve koşullarını sokak emekçileriyle birlikte belirlensin.

7. Seyyar esnaflar kendi oda ve birliklerini kurmalı, belediyeler ve ilgili bakanlıklar bu konuda kolaylaştırıcı olmalı.

8. Eğitim hakkı sokak esnafının da yararlanacağı şekilde düzenlenmeli.

9. Sokaklarda çalışan çocuklar başta olmak üzere tüm sokak çalışanları için onların durumlarına uygun eğitim programları hazırlanmalı.

10. Seyyar esnafına mali destek programı uygulanmalı. Faaliyetlerini üye oldukları dernek, kooperatif ve oda üzerinden sürdüren esnafa mali destek verilmeli.

11. Seyyar esnafın oda ve derneklere olan aidat borcu için sicil affı çıkarılarak silinmeli.

12. Seyyar esnafa kesilen tüm cezalar af edilmeli, vergi borçları silinmeli.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum