Son 10 Yılın En Kaliteli İnciri

Son 10 Yılın En Kaliteli İnciri

İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, geçtiğimiz seneye göre yüzde 3 düşüşle 72 bin ton olarak açıkladı. Şen, kuru incir rekoltesinde düşüş olmasına rağmen incirde kalitenin artarak son 10 yılın en kaliteli incirinin bu yıl olduğunu söyledi

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün katkıları ile gerçekleştirilen 2016/2017 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte rakamları açıklandı. Yeni sezonun rekolte tahminlerini açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, bu sene ürünlerdeki hastalık oranlarının daha düştüğünü, ürünlerin kalitesinin arttığını ancak rakamların düştüğünü açıkladı. Geçtiğimiz sene 74 bin 500 ton olan rekolte tahmin rakamları bu sene yüzde 3 oranında bir düşüşle 72 bine geriledi.


Geçen seneki rekolte çalışmalarında yaklaşık yüzde 5 oranında bir sapma olduğunu, sapma oranının düşük olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Şen, “Geçtiğimiz sezon kuru incir rekolte miktar olarak yüksek olsa da, yağış, nem ile hastalık ve zararlıların etkisiyle akma, ekşime ve çatlama gibi kalite sorunları yaşamıştık. Heyetimiz bu yılki çalışmalarında hastalık ve zararlıların etkisinin geçen yıla göre az olduğunu ve dolayısıyla daha kaliteli ürün elde edeceğimizi tespit etmiştir.  İş malı olarak tabir ettiğimiz kaliteli incir oranının toplam rekolte içerisindeki payının daha yüksek olmasını bekliyoruz. Ancak, bazı bölgelerde meyvelerin olgunlaşma döneminde yaşanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle meyve iriliği geçen yıla göre daha düşük kalmıştır.  Kasım-Nisan aylarındaki yağışların az olması nedeniyle sürgün uzunluklarının kısa kalmış ve bu nedenle birçok bölgede meyve tutumunun geçen yıldan az olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

“JEOTERMAL ARAŞTIRMASI SÜRÜYOR”
Aydın başta olmak üzere incirde yaşanan jeotermal sorunu hakkında konuşan İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, bölgede incelemenin detaylı olarak sürdürüldüğünü, kısa sürenin ardından jeotermalin incir için tehdit olup olmadığının kesinleşeceğini ifade etti.  Arpacı,“Aydın’da fiziki olarak görünen kuyu sayı artışı var. Kuyulardan gelen borular incirde itme yapıyor. Bölgede çıkan gazlarla ilgili araştırmalar yapılıyor. Cihazlarla ölçüm yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmaların sonunda jeotermalin etkisi araştırılacak net konuşabileceğiz. Mevcut araştırmalarda incir yapraklarında bor miktarının fazla olduğu söyleniyor. İncir yaprağında bor miktarının yükseldiği ortaya çıktı. Bu miktarın azalması için santrallerin veya kuyu açılma işlemlerinin düzenli yapılması ile önüne geçilebilir” diye konuştu.


Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlik Başkanı Birol Celep ise kuru incirde yapılan ihracatın geçtiğimiz yıllara oranla artış gösterdiğini belirterek, “Rekoltedeki düşünün rakamsal değerini kalite problemi ile kapatacağız. Geçen sene kalite baya eksikti. Ürünün kaliteli olması, işçilik anlamında da ekonomimize katkı sağlayacak. Artık hiçbir pazarlık sorunumuz olmaz. Biz inciri 12 ay tüketilebilecek duruma getirdik. Arz talep dengesini devam ettirecek bir piyasa oluşturmak lazım. Spekülatif düşüncelere yer vermemek gerekiyor. Geçen seneye oranla ihracatımızda yüzde 15 oranında bir artış var. Bu sene kalitenin yüksek olması ihracat için son derece önemli. Bu seneki ürün son 10 yılın en iyi ürünü diyebiliriz” dedi.

“İNCİR ALIRKEN DİKKATLİ OLUN”
İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen ise son olarak yaptığı konuşmada vatandaşları uyardı. Şen, “Kuru incirde hidrojen peroksit kullanılıyor. Vatandaşlarımızı uyarıyorum, pazarda satılan beyaz inciri asla kabul etmesinler. Görür görmez anında gerekli yerlere bildirsinler” ifadelerini kullandı.

Mehmet ÖZDOĞRU

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.