Son Dakika: Anayasa'nın 9. Maddesi Kabul Edildi

Son Dakika: Anayasa'nın 9. Maddesi Kabul Edildi

Anayasa'nın 9. maddesinin değişikliği kabul edildi...

Cumhurbaşkanı'nın cezai sorumluluklarını düzenleyen 9. maddesi gizli oylamada 343 oyla kabul edildi. Yeni yasa değişikliğiyle beraber Cumhurbaşkanı hakkında bir suç işlediği iddiasıyla Meclis üye tam sayısının çoğunluğunun önerge vermesiyle soruşturma açılabilecek. 

Soruşturma açılması durumunda Meclis'te bulunan partilerin mevcudiyeti oranında komisyona verebilecekleri üye sayısından 3 kat fazlasını kurayla seçilmek üzere kurulacak komisyona verecekler. Komisyona seçilen üyeler önergeye dair raporu en geç 2 ay içerisinde Meclis Başkanlığı'na verecek. 

Raporun Meclis Başkanlığı'na verilmesinin ardından geçecek 13 günlük süreç içerisinde rapor dağıtılacak ve 13. günün ardından 10 gün içinde Genel Kurulda görüşülmek zorunda olacak. Genel Kurul'da Meclis üye sayısının salt çoğunluğu (3'te 2'si) kararıyla Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a sevk edilebilecek. 

Yüce Divan Cumhurbaşkanı'nı 3 ay içerisinde yargılayacak, eğer bu süre yetersiz kalırsa bir 3 ay ek süre daha verilecek. Yargılanmanın en geç 6 ay içerisinde muhakkak tamamlanması beklenecek.

Bir suçtan mahkum edilen Cumhurbaşkanı'nın görevi de bitirilecek. 

Görevi normal süre içerisinde biterse de...

Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin bitiminin ardından eğer hakkında işlediği suç konusunda yargılanılması istenirse, görevde olan Cumhurbaşkanı'na uygulanan prosedür uygulanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.