Sosyal Medya Uzmanı ve Yazar Melih Esat Açıl’dan Engellilere Konferans

Sosyal Medya Uzmanı ve Yazar Melih Esat Açıl’dan Engellilere Konferans

Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesinin organanize ettiği konferansta ‘Engel Kim ve Medyada Algı Yönetimi’ konularında Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi, Sosyal Medya Uzmanı ve Yazar Melih Esat Açıl konuştu.

İMH Bahattin Yıldız Konferans salonunda düzenlenen programda Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan ve Derneğin Halkla İlişkiler Başkanı Mekkiye Uludağ’ın Beyazay Derneğinin misyon ve vizyonunu içeren açılış konuşmalarıyla başladı.

Uludağ “Sosyal Medya büyük bir güç. Bizde bunun farkındalığı ve doğru kullanımı için Türkiye’de bu platformaları en iyi kullananlar arasında olan, işin uzmanı Melih Esat Açıl Hocamızı davet ettik. Kendilerine davetimizi kırmayıp, yoğun programlarına rağmen geldikleri için çok teşekkür ederiz.” Dedi ve sözü Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan’a verdi.


Arıkan “Beyazay Derneği engellilik alanında birçok ilklerin yeridir. Türkiye’ye ekran okuyucu programları getiren, kabartma yazı Kuran kurslarını Türkiye’de başlatan, siyasette, belediye meclislerinde birçok ön açan, engellilik alanında 5378 sayılı  engellik yasasının çıkmasında büyük katkıları olan, kamu yararına bir dernek. Daha önce eğitim her engeli aşar, birlikte yürüyoruz ve en sonda engelli engelsizlerin birlikte yaşama kültürünü arttırdığı aşmak için hareket et projemiz ile farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.” Dedi.

Konferansta konuşan Melih Esat Açıl “Engelsiz başarı olur mu? Tabi ki hayır. Peygamber Efendimizde birçok engelle karşılaşmıştı; boykot edilmişti, taşlanmıştı, sevdiklerini kaybetmişti. Fatih Sultan Mehmed Han İstanbul’u Feth ederken önüne engeller çıkmadı mı? Kalın surlar, Haliçte zincir ama bunları aştı. Herkes birşeyler ile imtihan oluyor. Kimi zenginliği ile, kimi fakirliği ile, kimi oğlu, kimi kardeşi, kimi arkadaşı, kimi görmeyen gözü, kimi tutmayan dizleri… Bunlar imtihan. Bizler karşımıza çıkan bu sorulara karşı tabiri caizse doğru şıkkı işaretlemekle mükellefiz. İşte bunu hayatımıza iyi idrak ederek oturtabilirsek daha huzurlu ve mutlu bir hayat yaşarız. Bunların bir sınav olduğunu ve birgün sonuçların açıklanacağını bilmek, doğru şıkları işaretleyenler için aslında çok rahatlatıcı bir şey değil mi? Elbette öyle. Hayata nereden baktığın ve başarıyı nerede aradığın önemli. Bu şu anlama gelmiyor, engellerimizle mücadele etmeyip onları kabullenmek demek değil. Başarı elimizden geleni yapmakta. Burada empati kurmakta çok önemli. Maalesef bazı vatandaşlarımız bu konularda duyarsız. Hatta seçilmiş belediye başkanlarıda maalesef öyle olabiliyor. Çok uzağa gitmeye gerek yok hemen aşağı inmemiz yeterli. Engelliler için sarı çizgiler var ne güzel ama bu maalesef burada yaradan çok zarara yol açabiliyor. Nerede bittiği belli olmaması, önlerinde engeller olması vs. Durup bir düşünmeli bir insan birgün evimize gidebilmek için sadece o sarı çizgileri kullandığımızı, bunu derin olarak hissedersek birçok noktada daha hassas olabileceğimize inanıyorum. İlla olmamız gerek yok bunu bir insanlık vazifesi olarak görmeli ve bu durumları gündemde tutmalıyız. Bizim asıl engelimizin nefs ve şeytan olduğunu unutmamalıyız. Gerçek başarıya odaklanmalı ve bize engel olanlara karşı Beyazay’ın sloganı gibi harekete geçmeliyiz…”


Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde okuyan, sosyal medyada yarım milyonu aşan takipçisi ile fenomen ve aynı zaman sosyal medya uzmanı olan Açıl, medya ve algı yönetimiyle ilgilide şunları söyledi “Sosyal medya erişim kolaylığı ve özgür içeriği ile kolay kullanımlı bir iletişim platformu. Burada hassas olan kısım özgürlük kısmı çünkü kime ve neye göre özgürlük? Bizim özgürlük kıstasımız Allah’ın rızası ama bazılarıda özgürlüğünü  menfi duygularla insanlara sattığı için veya kötülüğe yönelen bir özgürlük anlayışında olduğu zaman, o özgürlük kısmı bu durumlarda tehlikeli bir hal alabiliyor. Bu sefer nede olsa özgür içerik platformu diye yalan yanlış haberlerle insanların algılarını yanlışa yönlendirmeyi hedefliyorlar. Bunu daha profesyonel bir hale getirip tek bir yerde yüzlerce hatta binlerce hesabı yönetip kitleleri yanlışa sürükleyip infial oluşturmak isteyenler var. Daha da tehlikeli boyutu bir parti, ünlü bir şahıs, bir topluluk adına hesap açıp yüksek bir kitleye gelene kadar açtığı parti, ünlü kişiye veya toplulukla benzer örtüşen paylaşımlar yapıp yüksek kitleden sonra  açtığı kişilik veya grubu temsilcisi gibi bir üslup takılıyor, sempatizan gibi gözüküp aslında zarar vermek isteyenler olabiliyor. Nasıl sokakta Vatan, Millet, Bayrak, Ezan savunuyorsak bu platformlarda da olmalı adeta bir siber polis gibi bu tarz algı operasyonlarına karşı hızlıca doğru kaynaklı haberler ve paylaşımlar ile adeta bir panzehir olmalıyız…

Bu arada sesli kitap için ‘change’ kampanyalarına destek olduğunu anlatmıştı, dernek başkanı Salih Abi bunu sosyal medyadan duyurmaya kalksak birçok yetkiliye çok daha hızlı ulaştırabiliriz. İşte bu faydalı bir kullanımdır. Zararları olduğu gibi göz ardı etmememiz gereken çok ciddide faydaları vardır. Bu mecralarda paylaşım yaparken laf atayım, üste çıkayım vs. tarzında paylaşımlar yerine faydaya odakla, iyilik adına insanların gündemlerine sokabilecek paylaşımlar olmalıdır... 

Ben engelliler bu platformlarda daha çok bulunmasını ve ses getirmesini temenni ediyorum. Cumhurbaşkanımıza kendi eliyle karakalem portresini çizen engelli kardeşimiz Gülşah Yağmur Yazıcı’nın bunu sosyal medyadan paylaşıp, Külliyeye gittiğini hepiniz görmüşsünüz. Bakın nadirde olsa sosyal medya cumhurbaşkanımıza kadar götürebiliyor. Ben bu platformlarda engelli kardeşlerimiz adına hep destek olmaya çalıştım bundan sonrada desteğim artarak devam edecektir...” dedi.


Konferansın ardından gelen konuklar Melih Esat Açıl ile fotoğraf çektirip, program tamamlandı.
 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.