Suriye İç Savaşı, 3. Dünya Savaşı'na dönüşür mü?

Suriye İç Savaşı, 3. Dünya Savaşı'na dönüşür mü?

Prof. Dr. Devlet, Suriye’deki çatışmaların bölgeye yayılacağını düşünmediğini söyledi.

2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşı’nda gelinennoktayı değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Bilimi veUluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, geçtiğimizgünlerde ABD’nin müdahalesinden sonra Suriye İç Savaşı’nın yeni bir dönemegirdiğini belirtti.

“TRUMP, PUTİN’İDURDURDU”

Rusya’nın son dönemde bölgede, özellikle de Suriye’desergilediği aktif tavrın ABD’yi rahatsız ettiğini ifade eden Prof. Dr. Devlet“Obama’nın Suriye konusunda izlediği politikaların, Putin’le birlikte dahaaktif hareket eden Rusya’yı durdurması mümkün değildi. Trump göreve geldiktenve duruma hâkim olduktan sonra Putin’i durduracak gücü kendinde gördüğü andaharekete geçti ve Putin’in Suriye’deki çabalarını şimdilik durdurdu. Kimyasalsaldırı iddiası da ABD’ye fırsat yarattı” dedi.

“ESED GİTMEDEN İŞLERYOLUNA GİRMEZ”

“Suriye’de Esed gitmeden işler yoluna girmez” diyen Prof. Dr.Devlet, “Suriye’de Esed döneminin sonu yaklaşıyor gibi görünse de bu hem kolaydeğil, hem de bugünden yarına olacak bir şey değil. Esed kısa vadede ancak ABDve Rusya aralarında anlaşılırsa gidebilir. Ancak ABD’nin Suriye’yi vurmasındansonra böyle bir anlaşma son derece ütopik görünüyor. Özellikle de Putin’in ABDDışişleri Bakanı Rex Tillerson ile olan görüşmesini iptal etmesinin ardındanböyle bir anlaşmayı beklemek doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

3’ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI MI GELİYOR?

ABD’nin Suriye’ye müdahalesinin ardından kurulan “3’üncüDünya Savaşı” temelli kâbus senaryolarını gerçekçi görmediğini kaydeden Prof.Dr. Devlet, “Her ne kadar ABD Suriye’yi vurduktan sonra Rus savaş gemilerininbölgeye doğru hareketlenmesi insanları endişeye sevk etse de, çatışmaların budenli büyüyeceğini sanmıyorum. ABD ile Rusya arasında yaşanan Suriye merkezlisürtüşme bir süre daha devam edecektir. Ancak sıcak çatışmaya dönecek kadaryükseleceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.