Suyun Üstünde Kafe, Altında Restoran Keyfi

Suyun Üstünde Kafe, Altında Restoran Keyfi

Türkiye’de ilk kez turistik “Sualtı restoranı” projesi hayata geçecek.

Dünyada benzeri sayılı olan, suyun üst kısmında platform üzerinde kafe ve mavi suların derinliklerinde, zengin sualtı dünyasının manzarasında yemeğinizi yiyebileceğiniz küçük bir restoranı da içinde barındıracak.

Türkiye’nin önde gelen basınçlı kap üreticileri arasında yer alan Karbonsan tarafından üretilecek olan sualtı platformunun yapımı, Bursa Gemlik Liman’ına 20 kilometre uzaklıktaki Orhangazi’de yer alan 72 bin m2’lik bir alan üzerine kurulmuş olan üretim tesislerinde gerçekleştirilecek. “Sualtı Restoranı” olarak Dünya üzerinde Maldivler, Şeyseller, İsrail ve Singapur gibi, zengin sualtı güzelliklerine sahip Kızıldeniz ve Uzakdoğu ülkelerinde birkaç örneği olan bu “Sualtı Restoranı”, Türkiye’de bir ilk olacak.

Denizin Altında Görsel Şölen ve Yemek Keyfi

Turistik olarak dizayn edilecek olan sualtı platformu, 40 kişiye kadar misafir ağırlayabileceği gibi, restoranın sadece servis kısmı denizin altında olacak. Mutfağı, yönetim odası, tuvaleti ve teknik oda denizin üstünde kurulacak. Suyun üstündeki kısmında küçük bir cafenin de olacağı sistemde, misafirler denizi seyrederek kahvelerini içecekleri gibi, denizin altında oturup yemeklerini yiyerek oldukça sıra dışı bir deneyim yaşayacaklar.

Dayanıklılık Ön Planda

15 metre uzunluğa, 5 metre genişliğe sahip olacak sualtı platformunun yüksekliği 3 metre 20 santimetre olarak tasarlandı. 10 metre derinliğe inecek sistemde, çelik konstrüksiyon üzerine 50 mm kalınlıktaki pleksi camlar yerleştirilecek. Sızdırmazlık ise su geçirmez contalarla sağlanacak. Karbonsan Basınçlı Kaplar firmasının üreteceği sualtı restoranı, Orhangazi’de bulunan fabrikada özel bir teknoloji ile ortaya çıkacak. Projenin bitiş tarihi ise 2019 yılı başı olarak öngörülüyor.

Fikrin Doğuşu

Projeye hayat verecek ekibin başında yer alan Karbonsan Basınçlı Kaplar İmalat Müdürü Turgay Tumbalı; bu fikrin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı : “Çocukluğum İzmir’de geçti, Ege’nin mavi sularına dalar çocuk ruhumla dipteki yaşamları merak ederdim. Akşama kadar duş almak yerine bu gizemli dünyadan çıkmaz, nefesli dalışlar yapardım. Profesyonel dalışlarımda hep daha derinlere inip su altındaki gizemleri keşfetmek yegâne amacım oldu. Tedavi ve dalış amaçlı Hiperbarik Basınç Odaları imalatlarını yaptım. 1989 yılında, Türkiye’nin ilk denizaltısı “Curiosus” (Meraklı) üretimini İstanbul’daki fabrikamda tamamladım. TSK Askeri kurtarma ışın gemisi ile Gökova’da 350 metre derinliğe indirilerek basınç testini başarıyla geçti. ODTÜ’nün kurmuş olduğu SAD-Sualtı Araştırmaları Derneği tarafından sualtı araştırmalarına katkılarımdan dolayı başarı ödülü ile taçlandırıldım.

Su altının gizemli, güzelliklerle dolu dünyasını sadece dalgıçların değil herkesin yaşayabilmesini amaç edindim. Buradan yola çıkarak Türkiye’de bir ilk olarak “Sualtı Restoranları” fikrimi projelendirdim. Bu proje ile, sahillerimizde kurulacak sualtı restoranlarında yerli ve yabancı turistler denizin altına inebilmek için dalış ekipmanları olmaksızın, günlük kıyafetleriyle yemeklerini keyifle yerken gizemli bu dünyayı keşfedecekler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.