Tacettin Bayır: Bu Fotoğraf, Türkiye’nin Utanç Fotoğrafıdır

Tacettin Bayır: Bu Fotoğraf, Türkiye’nin Utanç Fotoğrafıdır

Kanun Teklifi görüşmeleri üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Buca’da bir fırıncının önünde çektiği askıda ekmek fotoğrafını meclis kürsüsünden göstererek, "Bu, Türkiye’nin utanç fotoğrafıdır." dedi.

Mecliste dün gece görüşülen Tüketicinin Korunması Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ön ödemeli olarak satılan konutların tüketicilere azami teslim süresinin 36 aydan 48 aya çıkarılmasına tepki gösterdi.

Kanun Teklifi görüşmelerinde 6. Madde de söz alan Bayır, maddeye neden itiraz ettiğini örnek üzerinden açıklayarak ‘’Kiracıyım, bir ev alacağım, gittim müteahhitle anlaşma yaptım. Müteahhit bana ‘Evi yirmi dört ayda teslim edeceğini’ söyledi. Ona göre de gittim bankadan kredi aldım. O anda kiracı olduğum için hem kiramı ödüyorum hem de bankaya taksitlerimi ödüyorum. Müteahhit, bana iki yılda teslim etmedi. Ben hesabımı ona göre yapmıştım, yirmi dört ay sonra kiradan kurtulacaktım, ona göre hesap yapmıştım, oysa kiradan kurtulamadım hem kirayı hem de taksitleri öder hâle geldim. Ne olabilir peki?’ diyebilirsiniz. Şu olabilir: Yıllık ödediğiniz taksit tutarı kadar olabilir ya da aylık tutarın 1- 2 katı olabilir. Dolayısıyla, o zaman ben bankadan aldığım kredide hem kirayı hem de bankanın taksitlerini ödüyor olacağım ya, iki yılda da bana teslim etmedi hem kirayı hem de onu vereceğime göre o zaman hiç olmazsa kiram kadar bir parayı muafiyete sokmam lazım ki benim mağduriyetim giderilsin. Bu rakam, bugün itibarıyla her yıl yenilense bile 70 bin lira ya fiks tutmak, bir adaletsizlik içerir.

Bugün, en ağır müteahhit bile artık 12 ayda, 10 katlı bir apartman dikiyor. Günümüz inşaat teknolojisi, çok gelişti. Vinç sistemleri, hazır beton, demir sistemleri inanılmaz hızlandı. 20 yıl önce 3 yılda yapılan bir inşaat, artık 1 sene de bitirilebiliyor. Dolayısıyla, dünya da bu süre kısaltılırken, biz süreyi uzatımına gidiyoruz. Çayın taşıyla, çayın kuşunu vurayım diyen uyanık müteahhit, hiç elini cebine atmadan gelen paraya göre inşaat yapar, zamana yayar. Hele hele bir de inşaat birim fiyatlarına göre fiyat farklarını alıyorsa uzatır da uzatır’’ dedi.

basliksiz-1.jpg

Sorumsuz Müdür Derhal Görevinden Alınmalıdır

Teklifin 2. Bölümü üzerinde de CHP Grubu adına söz alan Bayır, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun’un, ete yapılan %48 zamla ilgili olarak, "Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık” cümlesine de sert çıktı. Bayır, ’’Açık ve net bir biçimde ifade etmek istiyorum bu açıklama kabul edilemez, kötü bir açıklamadır. Kurumun başındaki bu sorumsuz şahsın derhal görevinden alınması gerekmektedir. Ha dersiniz ki, ‘Biz trafik sıkışıklığını benzine – mazota zam yaparak çözdük. Şimdi de kuyruklar oluşmasın diye ete, ekmeğe o yüzden zam yapıyoruz’ oluşan kuyrukları, halkın alım gücünü azaltarak yok edeceğiz, kuyruk olmayacak, unuttuğunuz bir gerçek var: çocuklar, gençler yatağa aç giriyor, aç! O çocuklar ki tarihin sayfalarına sizi, halkını yoksulluğa sürükleyen iktidar olarak kaydedecekler’’ ifadelerini kullandı.

Bu Fotoğraf Türkiye’nin Utanç Fotoğrafıdır

Bayır, İzmir Buca’da bir fırıncının önünde çektiği askıda ekmek fotoğrafını meclis kürsüsünden göstererek, ‘’Bu fotoğraf pazartesi günü saat 07.10’da çekildi. Sabah yataklarında olması gereken insanlar, kendilerine, eşlerine, çocuklarına veya torunlarına bağışta bulunan 1 kişinin verdiği ekmeği alabilmek için sıra bekliyorlar. Bu, Türkiye’nin utanç fotoğrafıdır. Bugüne kadar neyi kınadıysanız başınıza geldi. 40 sene önce ‘Gaz, tüp, karne ile verilen ekmek kuyrukları vardı’ dediniz. Bu teknoloji çağında, hem de 20 senedir tek başınıza iktidar yönettiğiniz bir ülkede, ‘Benzin – mazot kuyrukları ucuz ekmek kuyrukları ile Z kuşağını tanıştırdınız. Neyi siyasi malzeme olarak söyledi iseniz, aynısı başınıza geldi’’ dedi.

askida-ekmek.jpeg

Milletimizden Son Bir Şans Daha İstemeyin

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın "Hazırlıklarımızı tamamlamamız 19 yıl sürdü, asıl şimdi başlıyoruz" ifadelerine de değinen Bayır, ‘’Yahu arkadaş sormazlar mı adama, 20 senedir elinizden tutan mı vardı? Bir şey yapmak istediniz de biz yapmayın diyerek paçanızdan mı tuttuk? Sayısal üstünlüğünüz hep vardı. Halkın yararına olan bütün önerilerimizi reddettiniz. Zamanı gelince biz yapacağız dediniz. Şimdi bunları yapmak için 20 senedir hazırlıklı olmadığınızın itirafını mı ediyorsunuz? Ekonomi ile gelen ekonomi ile gider. Halkımıza yaşattığınız baskıyı ekonomik krizin hesabını vatandaşımız ilk seçimde cevap olarak verecektir. O yüzden milletimizden bir şans daha istemeyin’’ diyerek sözlerini bitirdi.

whatsapp-image-2022-03-22-at-15-02-52-1.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.