TSK'da Büyük Reform: Şart Kalktı

TSK'da Büyük Reform: Şart Kalktı

TSK'da Cumhuriyet tarihinden bu yana görülen o şart artık kaldırıldı!

Olağanüstü hal çerçevesinde yayınlanan yeni bir Kanun Hükmünde Kararname ile beraber TSK'nın köklü bir gelenek olarak gördüğü karar değiştirilerek Genelkurmay Başkanı'nın kuvvet komutanı olması şartı kaldırıldı. Hükümet tarafından atanması için Cumhurbaşkanı'na götürülen isimler orgeneral veya oramiral olabilecek.

Bugün yayınlandı

Resmi Gazete'de bugün yer alan 1324 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkilerinde büyük değişiklik yapıldı. Yasada bulunan ikinci maddede yer alan "Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında; personel, istihbarat, harekat, teşkilat, eğitim, öğretim ve lojistik hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programlarını tespit ve koordine eder" hükmü şu şekilde değiştirildi:
 
"Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanlığı'nın görevleri saklı kalmak kaydıyla; Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programları tespit eder."
 
Havacı veya denizci Genelkurmay Başkanı çıkabilir
 
TSK'nın diğer bir teamülünü ortadan kaldırıp kaldırmama ise hükümetin inisiyatifine geçti. Bugüne kadar bütün genelkurmay başkanları karacılar arasından atandı. Cumhuriyet tarihinde deniz ve havadan genelkurmay başkanı olan hiç olmadı. Hükümet isterse havacı bir orgenerali veya denizci bir oramirali genelkurmay başkanı olarak ataması için Cumhurbaşkanı'na önerebilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.