TÜRAP FUARINDA ‘BERABER ÜRETELİM, BERABER KAZANALIM’ VURGUSU

TÜRAP FUARINDA ‘BERABER ÜRETELİM, BERABER KAZANALIM’ VURGUSU

TURAB EXPO kapılarını Kuşadası'nda açtı

Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) destekleriyle TURABEXPO tarafından düzenlenen 8. Uluslararası fuar olan “4.Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı-2.Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı-1. Otel Malzemeleri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı İşbirliği Organizasyonları”nın açılışı Kuşadası'nda yapıldı.

Kuşadası/Efes Kongre Merkezi’nde gerçekleşen açılışa T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Arap Birliği-Ürdün-Mısır-Yemen-Lübnan-Filistin-Fas ve Tunus Büyükelçileri, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü, MÜSİAD Aydın Şube Başkanı Murat Aksüt, Arap Ticaret ve Sanayi Oda Başkanları ve çok sayıda yerli - yabancı işadamı ve sektör temsilcisi katıldı.

143 Türk firması ile 22 Arap Ülkesinden 500’den fazla Arap işadamının katıldığı Türk- Arap Zirvesi’nin açılışı mehteran ekibinin gösterisi ile yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası törenin ardından açılış konuşmasını yapan TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, çok değerli katılımcılar bize vermiş olduğunuz güven ve iki ülke arasındaki işbirliğiyle düzenlenen bu fuar için emeği geçen herkese minnettarız. Türk Arap ortaklığının başarıyla sonuçlanması, geçmişimiz, kültürümüz ve İslam birliğimiz açısından çok önemlidir. İki halkın sadece bugün gerçekleştirdiğimiz üç farklı fuarın kapsadığı sektörlerde değil hemen her sektörde ekonomik ortaklık kurmalıyız. TURAP bu işbirliğinin gelişmesi ve devamlılığı için vardır. Hemen her sektörde bu işbirliğinin artması için çalışıyoruz. Tüm katılımcılara ikinci memleketleri olan Türkiye’ye hoş geldiniz diyorum. Yaklaşık 150 firmanın katıldığı bu fuarda pek çok yeni ortaklık kurulacağına inanıyorum.

‘AYDIN BÖLGESİ İLE İŞ YAPACAK ARAPLAR ÇOK ŞANSLI’
Aydın’a geldiğinden beri kendini çok şanslı hissettiğini söyleyen Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay konuşmasında şunları söyledi. “Bugün sizi mehter takımıyla karşıladık. Osmanlı döneminde ordumuza heyecan verirdi. Bize de heyecan verdi. Osmanlıdan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün düsturunu benimsedik. ‘Yurtta barış dünyada barış’. Biz artık mehteran takımını sadece gösteri için kullanıyoruz. İşbirliğimizde ortak paydası olmasını diliyoruz. Aydınla ticaret yapacak Araplar biraz daha şanslı. Bu topraklarda tarım ürünleri dünyanın en lezzetlileri. Coğrafyanın ve ikliminin etkisiyle bizden önce İyon medeniyetleri bu ürünleri ihraç ediyordu, bin yıldan fazladır da biz ihraç ediyoruz. Bu topraklarda ticaret binlerce yıldır devam ediyor. Buradaki tarım ürünlerinin tadı lezzeti hiç bir yerde yoktur. Aydın dünyanın en kaliteli zeytinyağını, incirini, kestanesini ve enginarını üretiyor. Bugün gıda konusunda konuşmak istiyorum. Buradan tarım ürünleri alırsanız kendinizi şanslı hissedeceksiniz. Aydınla kuracağınız her ilişki sizin için kazanç demektir. Biz hem Arap ülkelerine hem Afrika’ya ticaret için gidiyoruz. Sizlerin de gelmesine çok sevindik Ümit ederim ki buraya kadar yapmış olduğunuz ziyaret hem sizler için hem bizim için bol gelirler getirsin. Siyasal nedenlerle ülkemizle sıkıntı yaşayan devletler bizimle gıda konusunda ithalatlarını kısıtlarlarsa biri bir kaç milyon dolar kaybetmiş oluruz. Ama oradaki insanlar Türk gıdalarında mahrum kalırlar. Siyasi konuların gıdaya ulaşma özgürlüğüne zarar vermemesi için ticareti temel olarak ilişki kurmalıyız.’

‘KARDEŞLERİMİZE GELiN BERABER KAZANALIM DiYORUZ’
T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş birlikte yatırım yapmanın önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi; İki halk için de önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Sizleri bir tarım ve turizm beldesinde misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Sahip olduğumuz karşılıklı iyi niyet ve güven ilişkilerimiz daha güçlenmesini sağlıyor. Bizim sizlerle olan birlikteliğimiz çıkar ilişkisine değil, tarihe dayanmaktadır. Ortak bağımız İslamdır. Etle tırnak gibiyiz. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyoruz. Bunu sağlamak için Ortadoğu’nun kan ve göz yaşıyla anılan bir coğrafya olmaktan çıkması lazım. Bunun için çok daha güçlü bir dayanışmaya ihtiyacımız var. İşbirliği çalışmalarıyla bölgede huzur ve güven gelmesi için çok önemlidir. Ticaret hacminin büyümesi bütün bölge halkının kalkınmasına neden olacaktır. Biz Türkiye olarak 2016 yılı itibariyle 17 milyar tarımsal ihracat, 11 milyar dolarda tarımsal ithalat gerçekleştirdik. Ayrıca 80 milyonluk nüfusumuz, 30 milyon turistimiz, 3,5 milyon Suriyeli misafirimizle büyük bir pazarız. Gelin birlikte Türkiye olarak ulaştığımız 192 ülkeye birlikte mal satalım. Beraber yatırımlar yapalım. Biz kardeşlerimize yol gösterici değil, yol arkadaşı olmak istiyoruz. Türkiye olarak Arap Kardeşlerimize gelin beraber kazanalım diyoruz. Türkiye konumu nedeniyle 3 saatlik mesafeyle 57 ülkeye ulaşabiliyor. Bu ülkeler dünya ticaret hacminin yüzde 60’nı kapsamaktadır. Arap iş adamlarının ülkemizde ve pek çok ülkedeki yatırımlarını ve arazi kiralamalarını biliyor ve görüyoruz. Biz de Sudan gibi pek çok ülkede toprak kiralaması yapıyoruz. Gelin yatırım bekleyen ülkelerde beraber toprak kiralayalım. Önümüzdeki süreçte gıdaya ulaşım dünyanın geleceğini belirleyecektir. Dünya nüfusu 2050 de 9 milyar olacak. Bu da doyurduğumuz nüfusun yüzde 60’ından daha fazla gıda üretmemiz gerekiyor demek. Türkiye Tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünayada yedinciyiz. Gelin beraber bu durumu daha yukarıya taşıyalım, beraber üretelim beraber kazanalım.

İHRACAT KABİLİYETİMİZ İÇİN BU GİBİ ORGANİZASYONLAR ARTMALI
Organizasyonun ev sahipliğini yapan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş; Sayın bakanım, valilerim, belediye başkanlarım, müdürlerim ve sektörümüzün seçkin temsilcileri hepinizi içtenlikle selamlıyorum. Bu kadar büyük bir organizasyonla bir araya getirdikleri için çok teşekkür ediyorum. İlimizde zeytin, kestane ve incirde bir numarayız. Diğer pek çok üründe ilk ondayız. Başta AB, Irak ve Çin olmak üzere pek çok ülkeye ihracatta ilk sıradayız. Levrek ve çipura hem yavru hem de büyük boylarda hem satış yapıyoruz, hem de o ülkelere yatırım yapıyoruz. İlimizin ihracat kabiliyetinin artması için bu gibi organizasyonların artmasını diliyorum.

ÜRDÜN’DE FIRSATLAR TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR
Amman Sanayi Odası Başkanı Ziyad Al Humsi; Allahın selamı ve bereketi üzerinize olsun. Ürdün memleketini burada temsil ettiğim için çok mutluyum. Bu aramızdaki kardeşliği pekiştirmek için büyük bir fırsat. Civar ülkelerdeki mülteciler ve Siyasi durumlar bizim daha fazla yardımlaşmamız gerektiğinin göstergesidir. Türkiye’deki ekonomik ve siyasi gelişmeler çok olumludur. 1980 yıllara göre ciddi şekilde aramızdaki ilişki gelişti. Kralımız Türkiye’nin önemli rol oynadığını hep işaret etmektedir. Zira Türkiye çok önemli bir konumdadır. Önümüzdeki yıllarda ticari faaliyetlerimizin ve yatırımlarımızın karşılık olarak artmasını istiyoruz. Sadece ticaret değil insanlarımız arasındaki ilişkileri de güçlendirmemiz gerekiyor. Burada siyasilere daha çok iş düşmektedir. İki ülke arasındaki tarihi geçmiş, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması 2000 yılından sonra çok büyük bir ticari hacme ulaşmıştır. Türkler ülkemize ciddi bir yatırımlar yaptı, sanayi ve altyapı açısından bize çok destek oldular. İki buçuk milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz bulunmaktadır. Ürdün’de öne çıkan yatırım fırsatları yenilenebilir enerji, sağlık, zirai yatırımlar Türkler’i bekliyor. Ürdün özel sektörünün adına sesleniyorum. Türk kardeşlerimizle aramızdaki tüm ticari engellerin kaldırılması iki ülke için çok faydalı olacaktır.

‘DOST ARAP KARDEŞLERİMİZLE İLİŞKİLERİMİZ DAHA ARTMASINI İSTİYORUZ’
Organizasyona ev sahipliği yapan ve Arap dünyasına Kuşadası’nı tanıtan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, bu kongrenin burada düzenlemesi için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 2000 yılında Arap dünyasıyla ihracatımız 3 milyar dolarken, bugün hedeflenen 70 milyar dolardır. Yurdumuza turizm için gelen Arap dostlarımızın sayısı 2000’den günümüze 9 kat artmıştır. Ülkemizdeki Arap yatırımları 23 milyar dolar artmıştır. Biz başta TURAP EXPO’nun faaliyet gösterdiği sektörler başta olmak üzere her sektör için bu tür organizasyonların artması için elimizden gelen deştiği gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Dost Arap kardeşlerimiz ile ilişkilerimizin daha da artmasını istiyoruz ve hepinize hoş geldiniz diyorum.

‘GEÇMİŞİMİZ VE HAYALİMİZ BİRDİR’
Arap Devletler Ligi Misyon Başkanı Falih El- Mıtiri konuşmasında şunları söyledi: Sayın ekselanslar, beyler, bayanlar..Arap ülkeleriyle Türkiye arasındaki köprü olma çabaları için TURAP Genel Bakanı Sabuhi Attar’a çok teşekkür ediyorum. Türkiye her zaman, Türk Arap ilişkileri için ön ayak olmuştur. Tarihsel bağımızın halen devam ettiğini söyleyebiliriz. Geçmişimiz bir hayalimiz birdir. Her türlü tehditleri işbirliğiyle aşarak, ekonomimizi birlikte geliştirmeliyiz. İki taraflı olmalıdır. Bu ilişkiler. İki tarafın menfaatler için hep birlikte daha çok çalışmalıyız...

SUDAN’DAN TARIM VE HAYVANCILIK DAVETİ
Sudan Cumhuriyeti El-Cazira Vilayeti Valisi MOHAMMED TAHER MOHAMMED AILA: ‘Allah’ın selamı üzerinize olsun. Sudan’daki aileleriniz adına Türk hükümetini ve ülkesini, desteklerinden dolayı, ilişkilerin artmasındaki çabaları için kutluyorum. Biz Türkiye’deki kardeşlerimizi ve diğer Arap ülkelerindeki kardeşlerimizi tarım alanında işbirliğine davet ediyoruz. Sudanın geniş tarım arazileri bulunmaktadır. 200 milyon dekar sulanabilir tarım arazisi bulunmaktadır. Sulama faaliyetlerinde bilinenden yeterliyiz. Hayvancılıkta da yatırım bekliyoruz. Tarım alakalı olarak benzer ülkelere baktığımız zaman, Sudan üretime susam benzeri ürünlerde taleplerin fazla olması nedeniyle, altyapılarımız hazır. Tarım ve Hayvancılık için her türlü yatırıma bekliyoruz. Sudan yatırım için Türkiye’den kardeşlerini beklemektedir. Bizim ülkemizden diğer Afrika ülkelerine ihracat yapmalarını istiyoruz. Pek çok Türk firması bize altyapı hizmetleri vermektedir. Daha çok gelmelerini bekliyoruz. Kızıldeniz kıyıları için de turizm yatırımları bekliyoruz. Pek çok Türk şirketi ülkemizde yatırım yapıyor. Sudan gümrük, ithalat ve ihracat yasalarında yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamaktadır. Yerli veya yabancı yatırımcı ayrımı yapmıyoruz. TURAB’a ve Türkiye’ye çok teşekkür ederiz, bizi çok güzel ağırladırlar, her türlü desteği bize sundular.’

Açılış konuşmalarının ardından etkinliğe katılım gösteren ve katkıda bulunan misafirlere plaket takdimi yapıldı, toplu fotoğraf çekildi. Fuar alanı açılış töreninde protokolün hep birlikte kırmızı kurdela kesimi ile standlar ziyarete açıldı.

Fuar 2-5 Mayıs 2017 tarihleri arasında sektör temsilcilerine açık olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.