“Türk Yurtlarında Etnik Temizlik”

“Türk Yurtlarında Etnik Temizlik”

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü 25. Yıl Etkinlikleri kapsamında, “Türk Yurtlarında Etnik Temizlik” konulu panel gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Yahya Kemal Taştan’ın yöneticiliğini yaptığı panele; Doç. Dr. Abdullah Temizkan, Yrd. Doç. Dr. Muhammet Şen ve Mustafa Şahbaz konuşmacı olarak katıldı.

Panel, İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Panel yöneticisi Doç. Dr. Yahya Kemal Taştan yaptığı açılış konuşmasında, “Balkanlar ve Kafkaslarda yaşanan hadiseler yeni siyasi konjonktürler, asırlık Türk yurtlarında yaşayan yöre sakinlerine hayat hakkı tanımamaktadır” dedi. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişte Türki soydaşlarına kapılarını sonuna kadar açtığını ifade eden Doç. Dr. Taştan, “Baskıdan ve zulümden kaçarak Anadolu’yu yurt edinmiş Müslüman Türklerin terkibiyle orada yaşayan halk bütünleşmiştir. Cumhuriyet Türkiye’si Osmanlı’dan aldığı bu mirası devam ettirmiş, zorda kalan her topluluğa kapılarını açmıştır” diye konuştu.

“Kafkasya’da yaşanan sürgüler” konulu konuşma yapan Doç. Dr. Abdullah Temizkan, zulme uğrayan Kırım Türklerinin yaşadıklarından ve dönemin Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Josef Stalin’in uyguladığı soykırım politikasından bahsetti. Doç. Dr. Temizkan, “Stalin en az Adolf Hitler’in öldürdüğü insan sayısı kadar ölüme neden oldu. Ancak bunlar kayıt altına alınmadığı için ne yazık ki tarih sayfaları bunları yazmıyor” dedi. Yrd. Doç. Dr. Muhammet Şen, “Kırım Tatarlarının Sürgünleri” başlıklı konuşmasında tarih boyunca farklı sebeplerden göçe zorlanmış ve  ölüme terk edilmiş Kırım Tatarları hakkında bilinmeyenleri anlattı. Rusya’nın Kırımı ilhakından sonra bölgede gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahseden Yrd. Doç. Dr. Şen, “Rusya’nın ilk icraatı, Kırım’da Türk kimliğinin izlerini silmek oldu. Bunun içinde yer adlarını değiştirmeye başlamıştır. Ardından bölgeden göçe zorlanan insanların topraklarına el koymuş ve yerlerine kendi vatandaşlarını yerleştirmiştir.” dedi.Mustafa Şahbaz  ise  “Ahıska Türklerinin Sürgünleri” konulu konuşmasında  Ahıska Türklerinin yaşadığı zorluklardan ve mücadelesinden bahsetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.