“Türkçe, dünyada en çok konuşulan dillerden biridir”

“Türkçe, dünyada en çok konuşulan dillerden biridir”

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından “14. Karamanoğlu Mehmet Bey’i Anma ve TÖMER’ler Arası Türkçe Konuşma Yarışması” yapıldı.

Etkinlik Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Etkinliğe Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit, farklı üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Farklı ülkelerden 19 öğrencinin katıldığı yarışmanın jürileri; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Ceylan, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Şahin, Dokuz Eylül Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Emrah Suat Onat, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ömür Özütemiz ve İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Şebnem Doğruer olarak belirlendi.

Türkler kadar kendi kültürüne yabancı başka bir milletin olmadığını vurgulayan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Selçuklular devri; Türk, İslam ve dünya tarihi açısından çok önemlidir fakat yazı dilinin Türkçe olmamasıyla da hazindir. O dönemde sadece sarayda Türk Dili kullanılmaktaydı. Karamanoğlu Mehmet Bey’in ‘Bugünden sonra divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türkçe ’den başka dil kullanılmayacaktır’ ifadesi bu yönden önemlidir. Dilimizin şuanda batılılaşmaya kaydığını söyleyebiliriz. Özellikle gençlerimizi Türkçeye yönlendirmeliyiz. Türkiye’ye Türkçe konuşmak için gelen misafirlerimizi bir elçi olarak görüyoruz, yarışma bu açıdan çok önemlidir. Türkçe dünyada en çok konuşulan dillerden biridir. Ancak Türkçenin bilim dünyasında da yaygın bir dil olması dileğiyle, herkese teşekkür ediyorum ”dedi.

Karamanoğlu Mehmet Bey’in, Türklüğün sembollerinden biri olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit ise “Türklük lafzı kelamdan nefsi kelama bir geçiştir, aynı zamanda nefsi kelama bir çağrıdır. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün misyonu da budur. Burada bu yarışmanın yapılması bizleri onurlandırmaktadır. Nietzsche der ki, ‘ Önsöz yazarın, son söz ise okurundur’” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında TÖMER’ler arası Türkçe Konuşma Yarışması yapıldı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.