Türkiye robotik cerrahide Avrupa’da 4. sırada

Türkiye robotik cerrahide Avrupa’da 4. sırada

ROBOTİK CERRAHİ HIZLA YAYILIYOR

 

Hasta ve hekime önemli avantajlar sağlayan robotik cerrahide Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında ilk beş ülke içinde olduğu belirlendi. Interpress’in Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin, robotik cerrahide 4. sırada yer aldığı ortaya çıktı. Avrupa ülkeleri içinde ilk sırada Belçika yer alırken, ikinci sırada İtalya, üçüncü sırada İspanya, dördüncü sırada Türkiye ve beşinci sırada ise Almanya’nın bulunduğu tespit edildi.

258 robot görevde …

Robotik cerrahinin üroloji, kadın doğum, kulak, burun, boğaz ve göğüs cerrahisi alanlarında uygulanırken, şu anda kamu ve özel hastaneler dahil toplam 258 robotun cerrahi alanında hizmet verdiği belirlendi. Yılbaşından bu yana sağlık ile ilgili medyaya 900 binden fazla haber yansırken, robotik cerrahi hakkında ise 2 bin 80 haber çıktığı saptandı.

Robotlar nasıl çalışıyor …

Birçok ülkede kullanımı yaygınlaşan robotik cerrahi sistemi, yapay bir el gibi çalışırken, cerrahın, ameliyat ettiği bölgeyi yakından, 3 boyutlu ve en ince ayrıntısına girerek görebilmesini sağlıyor. Küçük sinir ve damarları ayırt edebilmesi ve koruması en önemli özelliği olarak bilinirken, açık cerrahide cerrahın, elinin ve aletlerin giremeyeceği ya da çevreye zarar verebileceği durumlarda bile adeta yapay bir el gibi çalışıyor. Robot, cerrahın elinin dışarıdaki hareketlerini bire bir hassasiyetle içeriye aktarırken bu sayede ameliyatın sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı oluyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.