Türkiye’de ilk kez açık uçlu sorularla sınav yapıldı

Türkiye’de ilk kez açık uçlu sorularla sınav yapıldı

20 bin Uğur'lu öğrenci LYS denemesinde açık uçlu sorulara yanıt aradı

UĞUR Okulları’nın Türkiye genelindeki 20 bin öğrencisi için açık uçlu ve kısa cevaplı sorularının yer aldığı LYS Deneme Sınavı, eş zamanlı olarak İzmir’deki kampüslerde de yapıldı.

LYS’de açık uçlu, kısa cevaplı soruların yer alacağını açıklayan ÖSYM, bu kararıyla birlikte ezbercilikten uzak yeni bir eğitim sisteminin geldiğini haber verdi. Uzun yıllardır öğrenmeye dayalı eğitim sistemini benimsemiş olan Uğur Okulları da açık uçlu sorulardan oluşan bir LYS deneme sınavı düzenledi.

Eğitim-Öğretimin Niteliğini Geliştirecek Bir Adım

Açık uçlu sorulara geçişi değerlendiren Uğur Okulları İzmir Koordinatörü Orkun Karapostal, “Açık uçlu ve kısa cevaplı soruların sınava dahil ediliyor olmasının okullarımızdaki eğitim öğretim niteliğini geliştireceğini düşünüyoruz. Doğru, gerekli ve önemli bir adım. Bu geçişin öğrenciler için kaygı yaratmaması için kısa cevaplı sorularda yapılan yanlışların, doğru cevapları eksiltmeyecek olması da iyi düşünülmüş bir uygulama. Uygulama ve değerlendirme aşamasında becerileri ölçecek, farklı öğrenme becerisine sahip öğrencileri kucaklamaya yönelik bu yeniliklere ön yargılı yaklaşmamak gerektiğine inanıyorum. Ayrıca uluslararası sınavlarda ülkemizin karnesi malum. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlara ulaşmak mümkün olmuyor” dedi.

Uğur Okulları Gaziemir Kampüsü’nde sınava giren 12 MF A sınıfı öğrencisi Özgür Ülker açık uçlu soruların hem avantaj hem de dezavantajları olduğunu belirterek

“Soruları belirli alternatifler arasından eleme ile değil; tamamen kendi muhakeme yeteneğimiz doğrultusunda yanıtlamamıza olanak tanıyor. Fakat bu teknik bir taraftan da alışılagelmiş çoktan seçmeli sınav metodunda yaşanmayan bazı eksiklikleri de beraberinde getiriyor. Örneğin çoktan seçmeli soru metodu ile sayısal alanındaki öğrencilere cevabın irrasyonel bir sayı olduğu sorular yöneltilebiliyorken, yalnız alfabenin 29 harfi ve rakamların yer aldığı bir optik cevap formuyla değerlendirilen açık uçlu soru metoduyla mümkün olmayacaktır.” diye konuştu.

Aynı sınava giren 12 TM L sınıfı öğrencisi Melis Yıldırım da “Bugünkü sınavda yer alan açık uçlu sorular ne çok zor ne de çok kolaydı. Bizler için çok değerli bir tecrübe oldu. Açıkçası bu kadar kısa sürede açık uçlu sınav uygulamasının yapılabileceğini düşünmüyordum, sınavın mantığını kavrayıp daha iyi hazırlanmak için fırsat doğdu.” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.