Türkler'in Tarihte Kullandığı Silahlar

Türkler'in Tarihte Kullandığı Silahlar

Tarih boyunca Türkler'in en çok kullandığı silahlar...

Türkler, tarih sahnesine çıktıkları andan itibaren savaş aletlerini kullanmadaki marifetleri bakımından diğer bozkır halklarına sürekli üstün geldiler.Şimdi onları bu üstünlüğe götüren etkenlerden birisi olan savaş aletlerini inceleyeceğiz. Bakalım hangi savaş aleti savaşta nasıl iş görüyormuş haydi başlıyoruz:

1-033.jpg

TEMREN- OK UCU
Temren adı verilen ok uçları çeşitli şekillerde oluyordu görselde Hunlara ait ok çeşitli ok uçlarını görmekteyiz bu temrenler günümüzde Ordos müzesinde sergilenmektedir.

2-030.jpg

ISLIK ÇALAN OK UCU
Tarihçiler tarafından Büyük Hun imparatoru Mete han tarafından icat edildiği düşünülen ıslık çalan ok, ok uçlarının ok'a takılmalarıyla birlikte meydana gelmiştir, çavuş oku ya da vızıldayan ok adlarıyla da anılan bu ok öldürme amaçlı değildir. Bu ok atıldığında ıslık benzeri ses çıkarttığı için bu adı almıştır. Bu ok çıkardığı ses sayesinde düşmaın moralini bozmaya ve birliklerin kendi yerlerini işaret vermek için kullanılmıştır. Görseldeki Hunlar'a ait ıslık çalan oklar Ordos müzesinde sergilenmektedir.

3-031.jpg

OK
Tarihin en eski silahlarından olan ok, Türklerin atlı okçu birliklerini kurmalarıyla diğer devletlere üstünlük sağlamasında en önemli etkenlerden biridir. Görselde Osmanlı dönemi okları gösterilmiştir.Bu Osmanlı okları Karlsruhe Müzesi'nde(Almanya) sergilenmektedir.

4-020.jpg

YAY
Yay,Türklerin kullandığı en önemli silahlar arasında kuşkusuz ilk sırayı alması gerektiğini düşündüğümüz bir savaş aracıdır. Türkler yay yapımında o kadar ustalaştılar ki diğer milletlerin yaylarından 2 kat güçlü olan kendi yaylarını yaptılar. türk Yayı'nın bu denli güçlü olasındaki sır diğer yayların aksine yani tersine kurulmasından kaynaklanıyordu.

5-013.jpg

TOLGA-MİĞFER
Tolga: Savaş sırasında başa gelebilecek her türlü tehlikeden korunmak için kullanılan bir savaş aracıdır.Görselde Osmanlı Devleti Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'e ait miğfer gösterilmektedir. Günümüzde bu miğfer Topkapı Sarayı Müzesinde sergilenmektedir.

6-011.jpg

ÖRME ZIRH
Savaş alanlarında oklardan korunmak için zincirlerin birbirine eklenmesi seklinde oluşturulmuştur.

7-009.jpg

SADAK- TİRKEŞ

Yay ve okların taşınması için kullanılan kılıflardır.

8-008.jpg


KİRİŞ
Yay'a takılan ve ok'un takıldığı ip olan kiriş, eskiden at kılından yapılırdı.
Not: Lisede tarih kitaplarımızdan öğrendiğimiz '' Türklerde hanedan üyesinin kanı akıtılmaz yayının kirişiyle boğulurdu'' cümlesindeki o kiriş, bu kiriş işte.

9-006.jpg

KEMENT
Yüksek libredeki yayları kurmaya yarayan kemerdir.

10-004.jpg

KOL KORUMASI - KOLÇAK

Ok atarken kolu korumak üzere yapılmış savaş aletidir.

11-006.jpg

ZİHGİR- OKÇU YÜZÜĞÜ

Zihgir, ok atarken oku çekiş sırasında baş parmağın yıpranmasını engellemek amacıyla kullanılan savaş aletidir. Görselde Selçuklu Dönemi türk yapımı zihgirler gösterilmektedir.

13-004.jpg

NAVEK

Navek: Kısa boyda okların atıcıya zarar vermeden düşmana atılmasını sağlayan boruya denir.

TEBER

İki el ile tutulmak suretiyle kullanılan savaş aletidir. Görselde 16.-17Yüzyıla ait çeşitli türk yapımı teberler gösterilmektedir.

YATAĞAN KILICI
Çeşitli kılıç türleri arasında yapısındaki eğrilik itibariyle savaşlarda diğer kılıçlara üstünlük sağlayan türk yapımı yatağan kılıcı gösterilmektedir.

SAVAŞ BALTASI

Görselde 1800'lü Yıllara ait savaş baltası gösterilmiştir. Günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi Silah Koleksiyonu'nda sergilenmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.