TUZ

 

Vücudumuzun günlük tuz ihtiyacı ortalama 5 gr dır. Yani 1 küçük tatlı kaşığı kadardır. Bu oranın 2 gramı yediğiniz yemeklerle, tuz koymasanız bile gün içinde tüketilen sebze meyvelerle alınmaktadır. Yemek yaparken kullanılan salçada, kahvaltıda yenen peynirde ve yemeklerin yanında kullandığınız turşu gibi yiyeceklerden vücuda tuz alınabilmektedir. Bu yüzden yemekleri pişirirken tuzu mümkün olduğunca az kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Yani bazen farkında olmadan günlük hakkınızın 5 katı ölçüsünde vücuda tuz alınabilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre Türk halkının günlük ortalama 18 gr. Tuz tükettiği ortaya çıkmıştır. Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş, işlenmiş besinlerin içinde de yüksek oranda sodyum bulunduğunu unutmamanız gerekir. Sağlığınız için günlük aldığınız sodyum miktarına dikkat etmelisiniz. Çünkü fazla sodyum tüketildiğinde dolaşım sisteminde kan basıncı yükselir. Bu kan basıncı yüksekliği bazen genetik yatkınlığa bazen de obeziteye ( yani yanlış beslenmeye ) bağlı olarak artış gösterebilir. Bu kan basıncı yüksekliği süreklilik azr ederse, küçük kılcal damarlar yırtılır ve zarar görür. Birde bu durum bazen idrardan protein kaçırmaya bile neden olabilir. Bu süreci günlük içtiğiniz su miktarı ile dengeleyebilirsiniz.

 Su ne kadar tüketilmelidir?

Günlük içtiğiniz su vücut ağırlığı ile orantılı olmalıdır. Normal kilo da yetişkin bir kadın günde 2 lt, erkekte 3 lt su içmelidir. Gün içinde içilen çay, meyve suyu, soda gibi içecekler su yerine geçmez. Gün içinde aşırı terlemeniz mevcut ise günlük içtiğiniz su miktarınız arttırmanız gerekmektedir.

Unutmamalısınız ki çok su içmek, az su içmek kadar tehlikelidir. Bu durumun 2 yönlü zararı vardır. Hem böbrek hem de vücuttaki mineral kayıpları yönünden tehlikelidir.

  1. Aşırı miktarda su içtiğinizde böbrekleriniz gereğinden fazla faaliyet içerisinde olacağı için fazla efor harcamasına neden olursunuz. Ve vücutta var olan minerallerin vücuttan atılmasını kolaylaştırırsınız. Vücuttaki sodyum oranın azalması, beyin fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

  2. Gereğinden az su içtiğinizde böbrekleriniz çalışmaz. Tembelleşir. Vücutta fazla oranda sodyum tutulmasına neden olur. O da hem tansiyonu hem de vücutta ödemin oluşumunu destekler.

 

Sonuç olarak, hakkınız kadar su içtiğinizde ne böbrekler yorulur. Ne de gereğinden fazla sodyum kaybı olur.  İçtiğiniz su veya tükettiğiniz besinleri abartmadan tercih ediniz.   

Bunun için yapmanız gereken önce vücudu tanımak, sonra ona göre beslenmek olmalıdır.

 

Sağlıklı yaşamlar hepimizle olsun!

ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ

                        0 232 290 0 298 // e.a@esraaran.com // haziran 2017

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.