ÜKEA olmadı! ÜLKEA olsun! O da olmazsa!

ÜKEA olmadı! ÜLKEA olsun! O da olmazsa!

Türkiye’nin yeni mobilya üssü olarak açılan ÜKEA’nın başı, açıldığı günden beri ismiyle sorunlu hale geldi. İsveç markası olan İKEA’nın itirazları üzerine ÜKEA adına ‘L’ harfini ekleyerek ÜLKEA yaptı ama bu da isim sorununun çözümü olacak mı belli değil!

İzmirli firma Ülkü Grup, yeni bir girişimle, yeni bir yol haritasıyla yola çıktı. Başı borçlarından dolayı bir dönem sıkıntılı bir süreçten geçen ve konkordato ilan etmek zorunda kalan Ülkü Grup, Türkiye’nin yeni mobilya üssü olarak lanse ettiği mobilya sektöründe perakende zincir mağazaları, züccaciye, elektrikli ev aletleri, beyaz eşya ve mobilya sektöründe yeni bir satış konseptiyle ortaya çıktı.

whatsapp-image-2024-02-05-at-15-13-37.jpeg

Ülkü Grup, yeni mobilya merkez üssü olmak üzere yola çıktığı yeni konseptine ‘ÜKEA’ ismini koydu. Ancak bu isim, yeni açılan konseptte en büyük sorun olmasına da neden oldu. İsveç’in dünyaca ünlü mobilya markası ve İzmir’de de mağazası bulunan İKEA, isim benzerliği ve anımsatması nedeniyle isme itirazda bulundu. İKEA ve ÜKEA isimlerinin karıştırılmasının muhtemel olması, iki firmanın da sanki aynı firmaymış gibi görünmesine neden olmasından dolayı yapılan itirazlar sonucu Ülkü Grup, isim değişikliğine gitmek zorunda kaldı.

ÜKEA olan ismine ‘L’ harfini ekleyen Ülkü Grup, yeni mobilya üssü olma hedefine ÜLKEA olarak devam etme kararı aldı. Ancak bu isim de İKEA firması tarafından yeni benzer, anımsatan bir isim olarak kabul edilirse ve yine bu konuda itirazlar gelirse Ülkü Grup’un ÜLKEA ismini de kullanmamasına neden olabilir. Bu da grubu, başka başka isimler üretmek ve yeni yeni tanıtımlar yaparak yoluna devam etmek zorunda bırakabilir.

Telif ve marka konusunda uzman olanlar, aynı sektör içinde birkaç harf farklı olmasının dahi firmaların markalaşmış isimlerinin kullanılmasının hukuken mümkün olmadığına, bunun yasal sonuçlarının hem ticari hayatta, hem de hukuki hayatta büyük sorunları beraberinde getireceğinden mümkün olmadığını işaret ediyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum