ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ PERDELERİNİ AÇTI

ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ PERDELERİNİ AÇTI

TAKSAV Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro festivali perdelerini 6.kez açtı.

İlk günden bu yana siyasal, kültürel, sanatsal bir çok uğraşta toplumsal sorunların üzerindeki tül perdesini kaldırmaya çalışan, görünenin ardındaki gerçeği sanatın, bilimin ışığında yeniden keşfetmenin yollarını arayan TAKSAV Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro festivali perdelerini 6.kez açtı. 

Ankara 22 yıldır, İzmir’de ise  6 yıldır sahnelerde olan Festival ile TAKSAV hayatı, sanatı yeniden üretiyor, birlikte paylaşmanın kıvancını binlerce kişiyle ortak bir ümidi  tekrar yeşertmek için,  'Yaşanılır Bir Dünya İçin Sanat' demenin, mutluluğu nu İzmirlilerle bir kez daha paylaşıyor. 

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesinde yapılan Festival açılış töreninde Vakıf Başkanı Prof. Selçuk Candansayar  “Sanat, yaratıcı olduğundan cesaretin en yalın hali, insan olmak da ancak sanatla mümkün. Tiyatro başka bir dünya yaratma imkânı verdiğinden insanlık kadar eski. TAKSAV, başka bir dünyanın mümkün olduğunu savunanların bir arada yaşanabileceğine inananların, eşit, özgür, adil bir dünyanın temel insan hakkı olduğunun kavgasını veren cesur insanların vakıfı…  Tiyatro bize zaten cesur olduğumuzu, çünkü insan olduğumuzu hatırlatacak… » şeklinde konuştu. 


Bu yıl Festival afişlerinde de görüldüğü gibi tiyatro maskı takmış küçük kırmızı balığın cesaretini arkalarına alıp, karanlığa inat yaşasın sanat diyerek, her zamankinden daha fazla CESARET şiarıyla, heyecan ve büyüyle çıkılan yolda, festival 5’i yurt dışından, 32’si  ülkemizden toplam 37 oyun, atölye ve söyleşiye 13 farklı mekânda ev sahipliği yapacak. 
   
Açılış Töreninde Festival Ödülleri dağıtıldı. CESARET tema ödülü diğer eserlerinin yanı sıra son olarak “Gündelik Hayata Direnmek” kitabının yazarı, çeşitli dergilerde makaleleri yayınlanan, Ayrıntı dergisinde yazmayı sürdürüren, Sokak Akademisi’nin yürütücülerinden, Dayanışma Akademilerinde ders veren,  Ankara Ün. Dramatik yazarlık bölümü hocası iken 6 Ocak KHK’sıyla işine son verilen Doç. SÜREYYA KARACABEY’e verildi.

Festivalin Onur ödülü sahibi Ayşe Emel Mesci olarak açıklandı. 1966'da İstanbul Büyük Şehir Çocuk Tiyatrosu'nda sahneye çıkan, bale ve tiyatro eğitimi alan, 12 Mart döneminde, 3,5 yıl tutuklu kalıp, ilk filmi ile 1974’de Altın Portakal da alan, Yılmaz Güney’in yönettiği Endişe filmi olan Mesci , 1980 sonrası yurt dışında Tuncel Kurtiz ve Yılmaz Güney’le birlikte çalıştı.  Sanatçı, Devlet Tiyatrolarında, İBŞT’de ve Müjdat Gezen Tiyatrosunda yönetmenlik yaptı, rejiler üstlenip, ödülleri kucakladı, çeşitli tiyatrolarda,yurt içi ve dışı filmlerde aktrist olarak rol aldı. 1999'dan beri de Cumhuriyet gazetesinde “Çağrışımlar” başlığıyla kültür-sanat makaleleri yazan Mesci,  Tiyatroda Düş Zamanı” adlı bir de eser sahibi.  


Emek Ödülü ise Boyut Yayınevi’ni kurup, roman-öykü-deneme türü kitaplar yayınlamaya başlayan. “Tiyatro-Tiyatro” dergisini 25 yıl çıkartan, 1995’ten sonra Mitos-Boyut Yayınları adıyla yalnızca tiyatro eserleri yayıncılığına geçen Yılmaz Öğüt’e verildi. 1300’yi aşan yerli-yabancı oyun ve tiyatro üzerine 153 kuramsal eseri olan Öğüt , aralarında Afife Tiyatro Özel Ödülü’nün de bulunduğu  birçok kurum, dernek ve üniversitelerden sayısı 20’yi aşan ödül almıştı. 
Oyun yazarlarını özendirmek amacıyla 3 yıldır gerçekleştirilen Kısa Oyun Yarışması En İyi Oyun Ödülü’ne Ansı Özbinici layık görüldü. Orhan Alkaya ( Oyuncu, Yazar, Yönetmen, Eğitmen) ,  Ahmet Büke (Yazar, Öykücü), Mesut Güngör (TAKSAV Toplumsal Araştırmalar Vakfı Temsilcisi),  Devrim Pınar Gürbüzoğlu ( Oyun yazarı), Yaşam Kaya ( Sanat Eleştirmeni), Gürol Tonbul (Oyuncu, Yazar, Yönetmen, Eğitmen) ve Eslim Yıldırım (Oyun yazarı)’dan oluşan Seçici Kurul’un belirlediği oyun  törende sahibini buldu.  

Festivalin  oyun ve etkinlikleriyle izleyicileri, tiyatronun geleceğini inşa edecek olan genç oyuncuları, yönetmenleri, dramaturgları, yazarları  beslemesi dilekleri ifade edildi.  


Festival Destekçilerine teşekkür edilerek,  açılış oyunu Tatavla Tiyatro’nun Allahaısmarladık Cumhuriyet oyununa geçildi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.