Üniversite hastanesinde çalışan uzman doktorlara nöbet ücreti ödenmesi kararı

Üniversite hastanesinde çalışan uzman doktorlara nöbet ücreti ödenmesi kararı

Türk Sağlık Sen Üniversite Şubesi tarafından açılan davada üst mahkeme, yerel mahkemenin üniversite hastanesinde çalışan uzman doktorlara nöbet ücreti ödenmesi kararını onadı.

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli, 2547 sayılı kanuna tabi uzman doktorlara nöbet ücreti ödenmediğini belirten Türk Sağlık Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, üniversite yönetimine karşı başlattıkları hukuk mücadelesini kazandıklarını söyledi. İzmir İdare Mahkemesi’ne hastanede görevli uzman doktorların nöbet ücretlerinin ödenmesini için Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne dava açtıklarını belirten Zengin, “ Hastanemizde 2547 sayılı yasaya tabi uzman hekimlerin tuttukları nöbetler için her hangi bir ücret ödenmiyordu. Bunun üzerine sendika olarak hukuk mücadelesi başlattık. Uzman Hekimlerimizin nöbet ücreti alma talebini bize iletilmesi üzerine sendika avukatlarımız aracılığı ile bireysel dilekçelerle kurumdan nöbet ücreti talebinde bulunduk. Başhekimliğin uzman hekimlerimizin nöbet ücretini ödeme talebini red etmesi üzerine, avukatlarımız İzmir İdare mahkemesine başvurdu ve dava açtık.

İzmir İdare Mahkemesi uzman hekimlere nöbet ücreti verilmesine karar verdi, davalar uzman hekimlerimiz lehine kazanılmış oldu Lakin kurum karara itiraz etti. Kurumun itirazını değerlendiren Üst Mahkeme (Bölge İstirat Mahkemesi ) kurumun talebini haksız bularak Uzman Hekimlerimiz lehine karar verdir. Böylece Üst Mahkeme tarafından Uzman Hekimlere de nöbet ücreti ödeneceği kesinleşti. Sendika olarak dava açtığımız Uzman Hekimlerimize başvuru tarihinden itibaren tuttukları nöbet ücretleri faizi ile birlikte ödendi. Lakin hala kurumda Uzman Hekimlerimizden dava açmayanlara bu ücret ödenmemekte, sadece dava açan hekimlerimize bu ödeme yapılmaktadır. Aynı iş ve aynı emsale sahip 657’li  Uzman Hekimlere nöbet ücreti ödenmesi, 2547’li hekimlere ödenmemesi hem Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır, hem de angarya işe gireceği için 2547’li uzmanlarına  nöbet ücreti ödenmesi ile ilgili düzenleme şart olmuştur. Aksi takdirde açılan her dava kurum aleyhine olacağından maddi kayıplara neden olacaktır. ’’ dedi.

Türkiye genelindeki üniversite hastanelerinde aynı mağduriyeti yaşayan uzman hekimlerin görev yaptığına dikkat çeken Zengin, sendikalarının girişimiyle alınan kararın diğer hekimler için de emsal teşkil edeceğini belirtti. İstinat Mahkemesi’nin kararını Sendika Avukatı Serdar Baytar ile birlikte açıklayan Zengin, sendikalarının sorumluluk alanındaki Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’nde görevli uzman doktorların talepleri olması durumunda, dava açabileceklerini sözlerine ekledi. Sendika olarak tüm çalışanların her türlü mali, özlük ve sosyal haklarının takipçisi olacaklarını belirten Zengin, her türlü hukuksal desteği çalışanlara sendika avukatları ile vereceklerini ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.