Üretici ve çiftçiye müjde

Üretici ve çiftçiye müjde

Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ise lisanslı depo ile üreticinin de Akhisar'ın da kazanacağını belirtti.

lk etapta 6 bin 500 ton kapasite planlanan Türkiye’nin ilk zeytinyağı lisanslı deposunun inşaatını başlatmak için bir süredir çeşitli kurumlarda yürütülen prosedürler tamamlanarak önemli bir viraj daha geçildi.

Alper Alhat, lisanslı deponun "Üreticiden tüketiciye zeytinyağı tedarik zincirinde kaliteyi koruyan bir stok müessesesi" olduğunu ve bunun eksikliğinin eskiden beri hissedildiğini söyledi. Alhat "Elbetteki ülkemizde büyüyen ve gelişen zeytinyağı sektörü için bu girişimin ölçeği küçük. Ancak bunu ilk etap ve bir prototip olarak ele aldığınızda ve kusursuz çalıştığı görülünce ülkemizin çeşitli yörelerinde benzerlerine örnek olmak bakımından heyecan verici tarihi bir adım anlamında önemlidir" dedi.

1663309003826-foto1-001.jpeg

SAHA ÇALIŞMASI BAŞLIYOR

Hasat mevsiminin geldiğine dikkat çeken Alhat "Hem Akhisarımızda hemde diğer üretici şehirlerimizde bol mahsül ve yüksek kalite bekliyoruz. Gönül isterdi ki lisanslı depomuzu bu sezona yetiştirebilseydik. Ama çeşitli kurumlardan izinler yazışmalar yasal mevzuatın gerektirdiği askı süreleri epey zaman alıyor. Geç olsun güç olmasın. Geçen süre içerisinde yerleşim plan ve iş akış şemasını detaylı çalışma fırsatı bulmuş olduk. Tapu işlemleri ve inşaat izinlerimizin tamamlanmasına müteakip hızlıca saha çalışmalarına başlamak istiyoruz. Bu güne kadar geçen süreçlerde desteğini esirgemeyen ve bundan sonrada elbirliği ile çalışacağımız Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Akhisar Belediyemiz ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SORUNLAR TARİHE KARIŞACAK

Tarıma dayalı gıda sanayi ürünlerinde genel olarak yılın bir döneminde yapılan hasadın ardından 12 ay raflarda arzın beklendiğini söyleyen Alhat şöyle devam etti:
"Bu ancak uygun koşullarda stoklamak ile mümkün olabilir. Hasat döneminde yaşanan geçici arz fazlası nedeniyle ürünün, çiftçinin elinden ucuza çıkması gibi adaletsizlikler oluşuyor. Stoklamak para ve uygun depo gerektirir. Küçük çiftçilerimizin çoğu ne yazık ki bir yıl boyunca yaptığı bakım masraflarını hasat vadeli borçlanıyor. Aynı zamanda yeterli stoklama tankları da yok. Tabii birden herkes satmaya yönelince, sanayicininde imkanları kısıtlı olduğundan fiyatlar düşüyor"

1663309006597-foto2-001.jpeg
ARTIK ÇİFTÇİ NE ZAMAN İSTERSE SATACAK

"Lisanslı depolar hem kalitenin aylarca en üst düzeyde korunmasını sağladığı gibi birde depodaki yağın karşılığında devletin teşvikler kapsamında faizsiz kredi imkanı sayesinde küçük çiftçilerimiz fiyat ne zaman istediği seviyeye geldiyse o zaman satabilme imkanına kavuşacak"

HEM ÜRETİCİ HEM AKHİSAR KAZANACAK

Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ise lisanslı depo ile üreticinin de Akhisar'ın da kazanacağını belirterek "Çiftçimiz, üreticimiz ve Akhisar’ımız için çok önemli bir adım atıldığına inanıyorum" diye konuştu. Lisanslı depo faaliyete geçtiğinde doluluk oranının yüzde yüz olması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.