Uzayda DNA'sı değişti

Uzayda DNA'sı değişti

Eski NASA astronotu Scott Kelly, DNA'sının Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinde yaşadığı bir yıl boyunca değiştiğini ilan etti.

Testler, Kelly'nin Dünya'ya döndüğünde genlerinin yüzde 7'sinin normale dönmediğini söylüyor. Bu, uzay ortamının genetik kodu sürekli olarak değiştirdiğini de ortaya koydu.

Uzayda bir yıl kalan eski astronot Scott Kelly'nin Dünya'ya döndüğünde genlerinin değiştiği ortaya çıktı. Kelly'nin DNA'ları tek yumurta ikiziyle karşılaştırıldı ve kodların genetik olarak birbirlerinin eşi olmadığı görüldü. Testler Kelly'nin genlerinin yüzde 7'sinin değiştiğini ortaya koydu. 

Bazı etkileyici sonuçlar da deneyden çıktı. Bir bakıma, Scott'ın bağırsak bakterisi uzaydayken önemli ölçüde değişti. DNA iplikçiklerinin uçlarındaki koruyucu kapaklar -telomer olarak bilinir- uzaydayken arttı. Ancak uzay, DNA'sının yüzde 7'sini kalıcı olarak değiştirmedi.

Bu değişiklikler bağışıklık sistemi, DNA onarımı, kemik oluşumu ağları, hipoksi (dokuda oksijen eksikliği) ve hiperkapni (kan dolaşımındaki karbondioksit bolluğu) üzerinde uzun süreli etkilere sahip olabilir. Yüzde 7'si önemsiz olabilir, ama aslında yüzlerce gene karşılık gelir.

NASA'nın bu yıl içinde yayınlayacağı bir özet raporla başlayarak, yakın gelecekte daha fazla bulgu bekliyoruz. NASA, bu yıl da “ilgili araştırma alanları tarafından gruplandırılmış daha küçük kağıtlar dizisi” yayınlayacak.

Scott Kelly'nin bir yıl boyu sürecek olan misyonunun sonuçları, dünyanın her yerindeki uzay ajanslarının uzayda daha uzun zaman geçirmeleri konusunda astronotlara yardımcı olacak. NASA, Kelly'nin çalışmasının Mars'a üç yıllık bir görev için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Göreve başladıklarında ise NASA, Mars hakkında çok daha fazla şey anlatacak. Bu şekilde, astronotlar ne beklemeleri gerektiğine dair daha iyi bir fikre de sahip olacaklar.

DNA'sı kalıcı olarak değişmedi

Bir kişinin DNA'sı vücudunun genetik kodudur. Bir kişinin DNA'sı değiştiğinde, bu vücut hücrelerindeki genlerin bir şekilde yeniden düzenlenmiş olması demektir. Bazı genler birbiriyle takılabilir, genetik kodun parçaları çıkarılabilir veya DNA dizisine yeni parçalar eklenebilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları veya sigara dumanı gibi dış kuvvetler de DNA mutasyonlarına neden olabilir.

NASA ayrıca yaptığı açıklamada "Scott’ın DNA’sı temelde değişmedi. Araştırmacıların gözlemledikleri, gen ifadesindeki değişimlerdir, bu da vücudunuzun çevreye nasıl tepki verdiğidir. Bu muhtemelen dağ tırmanışı veya SCUBA dalışı gibi stres altındaki insanlar için de geçerlidir” dedi.

NASA, yakında daha fazla sonuç çıkacağına söz veriyor. NASA, "Uzay uçuşunun insan vücudunun moleküler seviyesini nasıl etkilediği konusundaki anlayışımızın başlangıcındayız. NASA ve bu çalışmalarda işbirliği yapan diğer araştırmacılar, bu yaz Twins Çalışmaları hakkında daha kapsamlı sonuçlar vermeyi bekliyor" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.