Uzmanlar uyardı! Facebook ve sosyal medyanın regülasyonu şart

Uzmanlar uyardı! Facebook ve sosyal medyanın regülasyonu şart

Washington Üniversitesi Bilişim Fakültesi Üyesi Doç. Dr. Bill Howe, Facebook ve benzeri büyük sosyal medya şirketlerinin regülasyonunun şart olduğunu ve insanların internet yoluyla toplanan dijital profillerinin büyük şirketlere satıldığını açıkladı.

Howe, merkezi Londra'da bulunan "Cambridge Analytica" adlı veri analiz  firmasının 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri ve Facebook Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg'in bu konuda ABD Kongresi'ne iki gün ifade vermesini değerlendirdi.

Facebook ve benzeri büyük sosyal medya firmalarının regüle edilmesinin  şart olduğunu belirten Howe, "Gördüğümüz gibi bu şirketler inanılmaz bir güce sahip." dedi.

Howe, Avrupa'da internet kullanıcılarının kendi verileri üzerindeki  kontrolünü artıran Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Düzenlemesine (GDPR) işaret ederek, ABD ve diğer ülkelerde de buna benzer regülasyonların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

GDPR'ın kapsamlı içeriği sayesinde kullanıcıların verilerinin usulsüz  kullanımının kısıtlandığına dikkati çeken Howe, "Regülasyonların merkezinde  tüketicilerin verilerinin kendi izinleri olmadan hiçbir şekilde kullanılamayacağı esas olmalı." ifadesini kullandı.

"İnsanların dijital profilleri büyük şirketlere satılıyor"

Facebook ve Cambridge Analytica ile ilgili veri skandalının sosyal  medya endüstrisi çalışanlarını ve bu sektördeki uzmanları şaşırtmadığını dile  getiren Howe, skandalın medyaya yansıdığı için geniş yankı yarattığını belirtti ve şunları söyledi: "İnsanların şunu anlaması gerekiyor; verilerin kullanıcılardan izinsiz  olarak kullanılması bu sektörde her yere nüfuz etmiş bir sorun. İnsanların  internette yaptıkları her şey takip ediliyor. İnsanların internet yoluyla  toplanan davranışları dijital profil haline getirilerek şirketlere satılıyor.  Facebook veri sızıntısında etik olmayan durum ise bu platform için dışarıdan  geliştirilen bir uygulamanın, akademik araştırma bahanesiyle kullanıcıların  iznini alarak bilgilerini toplama, ancak daha sonra izinsiz şekilde bu bilgileri  Cambridge Analytica'ya satmasıydı."


"Sosyal medya verilerimizi her saniye topluyor"

Teksas Teknik Üniversitesi Halka İlişkiler Fakültesi Üyesi Yardımcı  Doç. Dr. Lisa Low, Facebook ve Cambridge Analytica ile ilgili veri skandalının kendisini şaşırtmadığını söyleyerek, büyük sosyal medya kuruluşlarının her türlü  kullanıcı bilgisini topladığını dile getirdi ve şöyle konuştu: "Sadece Facebook suçlu değil. Snapchat, Instagram, Twitter da bunlara  dahil. Sosyal medya şirketlerinin hepsi, verilerimizi her günün her saniyesi  topluyor. İnsanlar sosyal medyanın özgür olduğunu zannediyor. Özgürlük bedava  değil. Çünkü bilgilerinizi paylaşıyorsunuz. Tüketici olarak çok daha duyarlı  olmalıyız."

Low, veri skandalının sosyal medya şirketleri açısından daha fazla  şeffaflık için bir çağrı olduğunu aktarırken, insanların da sosyal medya  paylaşımlarında daha dikkatli olması ve internetteki davranışlarında daha sorumlu  hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

"İnternette yapılan her paylaşım mahremiyet kapısını aralıyor"

İnsanların sanal ortamlarda mahremiyetleri olduğunu zannettiklerini  ancak asıl durumun bunun tam tersi olduğunun altını çizen Low, insanların  internet ortamında yaptıkları her paylaşımın "mahremiyet" kapısını biraz daha  araladığını vurguladı.

Low, Facebook kullanıcılarının hesaplarını diğer uygulama veya  internet sitelerine bağlayarak kendi verilerini farkında olmadan üçüncü parti  kişi ve kurumlarla paylaştıklarını ifade etti.

Özellikle ABD'de kullanıcıların sosyal medyadan beklentileri hakkında  "oldukça saf" oldukları yorumunu yapan Low, hemen hemen hiçbir kullanıcının  Facebook dahil sosyal medya şirketlerinin üyelik anlaşmalarını okumadığını  hatırlattı.

"Facebook'un kendi kendini düzenlemesini beklemek saflıktır"

Low, Facebook CEO'su Zuckerberg'in ABD Kongresi'nde verdiği iki günlük  ifade sırasında Amerikalı senatörlerin ve temsilcilerin sosyal medya ve internet  teknolojileri konusunda çok sınırlı bilgileri olduğuna dikkati çekti.

ABD'li siyasilerin anlamadıkları bir konu hakkında nasıl düzenleyici  adımlar atacağının merak konusu olduğunu ifade eden Low, "Facebook'un kendi  kendini düzenlemesini beklemek saflıktır. Ancak, anlamadığınız bir şeye de nasıl  regülasyon getirebilirsiniz?" dedi.

Low, ABD Kongresinin Facebook ve sosyal medyaya regülasyon getirme  kararı alması durumunda ise yetkililerin mutlaka teknoloji ve eğitim  sektörlerinde uzmanlardan destek alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Zuckerberg'in ifadeleri net ve sabırlıydı

New York'ta Yaşam Koçluğu yapan ve "Wall Street Profesyonelinin  Hayatta Kalma Rehberi" adlı kitabın yazarı olan Roy Cohen ise, Facebook CEO'su  Zuckerberg'in salı günü ABD Senatosu ve çarşamba günü Temsilciler Meclisi  komiteleri önünde verdiği ifadelerin "net ve sabırlı" bulduğunu söyledi.

Facebook'u 2004 yılında 19 yaşındayken kuran Zuckerberg'in şu anda 33  yaşında olduğunu hatırlatan Cohen, "Unutmamalıyız ki, komitedeki ifadeleri  dinleyen vekiller kendisinden iki jenerasyon daha yaşlı kimseler. Şimdiki sosyal  medya teknolojisini tamamen anlayabilecek donanıma sahip değiller. Buna rağmen, Zuckerberg çok saygılı ve olgun bir şekilde davrandı. Cevapları çok netti,  kendisi de çok profesyoneldi." ifadelerini kullandı.

Cohen, her bir vekilin Zuckerberg'e soru sormak ve cevabını dinlemek için 4 ila 5 dakika arasında zamanının olduğunu anımsatarak, süre kısıtlamalarına  rağmen CEO'nun sosyal medya teknolojileri hakkında detaya inmeden gerekli  bilgileri açıkça vekillere paylaştığını kaydetti.

Zuckerberg'in süresi yetmeyen vekillerin bazı konular hakkındaki sorularının da Facebook çalışanları tarafından yanıtlanacağı sözünü vermesine  işaret eden Cohen, "Bir teknoloji uzmanı olarak Zuckerberg soruları farklı  yerlere çekebilir ve zaman öldürebilirdi. Buna rağmen elinden geldiğince net  konuştu ve sabırlı davrandı." diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.