Vajinismusun tedavisi mümkün mü?

Vajinismusun tedavisi mümkün mü?

Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seda Deniz Işıklar, "Yapılması gereken tek şey kadının iyi bir rehber olacak cinsel terapisti bulması, her şeyi açıkça anlatması ve en önemlisi iyileşme arzusu olmasıdır" dedi.

Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seda Deniz Işıklar, 'vajinismus' hastalığı hakkında konuştu. Vajinismusun tanımını yapan Işıklar, “Kadının anatomik bir engel olmamasına rağmen korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin verememesine vajinismus denilmektedir” dedi. 


Vajinismusun ilişkileri olumsuz etkilediğini belirten Işıklar, “Çiftler ilk geceden itibaren cinsel birliktelik yaşayamıyorsa, kadın yanlış bilgiler, olumsuz yaşanmışlıklar veya toplumsal baskılar nedenli oluşan korkulardan dolayı eşiyle ilişkiye giremiyorsa bu, evliliklerde boşanmaya kadar giden olumsuzluklara neden olabilmektedir” dedi.
 

Vajinismusun sebepleri neler?
 

Vajinismusun on kadından birinde görüldüğünü söyleyen Işıklar, vajinismusun sebeplerini şöyle açıkladı: 
“Kadında cinsel ilişkinin ağrılı ve acılı bir durum olduğu düşüncesi korku, kaygı veya suçluluk gibi duyguları doğurmaktadır. Bu duygular kasılma, donup kalma gibi fiziksel değişimler sonucu bacakları kapatma ilişkiyi reddetme davranışlarıyla sonuçlanmaktadır. Ne yazık ki toplumuzda kadınların yardım isteme davranışını ortadan kaldıran ayıp, yasak, günah, utanç verici ve durumun mahremiyetine ilişkin düşünceler oldukça yaygındır. Ertelenen süreç gittikçe korkuyu büyütmekte, sıkıntı oluşturmakta, eşlerin birbirlerinden ve cinsellikten uzaklaşmasını sağlamaktadır.”
 

Tedavisi mümkün
 

Vajinismusun tedavi edilebilir geçici bir rahatsızlık olduğunun altını çizen Işıklar, “Vajinismus kadınları tam bir iyileşme gösterecekleri için şanslıdırlar. Ayrıca, vajinismus terapisinde genellikle cerrahi müdahale ve diğer girişimsel müdahaleleri uygulamak gerekmez. Kadının tedavi süreci boyunca herhangi bir ilaç kullanması da istenmemektedir. Yapılması gereken tek şey kadının iyi bir rehber olacak cinsel terapisti bulması, her şeyi açıkça anlatması ve en önemlisi iyileşme arzusu olmasıdır. Kadın bunu yapmayı başardığı takdirde, cinsel terapistinin ona önereceği egzersizlerle kendi kendini tedavi etmesi mümkün olacaktır” diye konuştu.

 


Tedavi süreci hastaya göre değişmediğini söyleyen Işıklar, bu sürenin ortalama 6-10 seans ve bu seansta 4-6 haftalık bir olgunlaşma süreçten oluştuğunu ifade eden Işıklar, “Tedavide yalnızca cinsel birlikteliğin başarılması değil, çiftin sağlıklı, mutlu, keyifli ve doyumlu bir cinsel hayat yaşaması hedeflenmektedir. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşamı olan çiftin, evliliklerindeki ve hayatlarındaki diğer sorunları da kolaylıkla çözebileceklerinin ve bu durumun uzun soluklu ilişkilerinin devamındaki pozitif katkısının her zaman göz önünde tutulması gerekmektedir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.